Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Mimovládky žiadajú preskúmanie rozhodnutia úradu o Šutajovi Eštokovi

Na snímke zľava riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško, riaditeľ MEMO98 Rasťo Kužel a právnik nadácie Zastavme korupciu Ľubomír Daňko počas tlačovej konferencie nadácií Zastavme korupciu, MEMO98 a Transparency International Slovensko v Bratislave 11. októbra 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Advokát Nadácie Zastavme korupciu Ľubomír Daňko si myslí, že okresný úrad, ktorý prípad ministra vnútra posudzoval, bral do úvahy staré znenie zákona a prekonaný rozsudok súdu.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Mimovládne organizácie Zastavme korupciu, Transparency International Slovensko a Memo98 žiadajú Generálnu prokuratúru SR, aby preskúmala rozhodnutie bratislavského okresného úradu, ktorý konštatoval, že minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) neporušil plateným príspevkom na sociálnej sieti v neprospech jedného z kandidátov v prezidentských voľbách zákon o volebnej kampani. Na prokuratúre preto podali podnet. Zástupcovia mimovládnych organizácií o tom v piatok informovali na tlačovej konferencii.

Podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Michala Piška je tento prípad ukážkou podporovania kandidáta treťou stranou. "Myslíme si, že toto konanie naozaj je o to vážnejšie, že sa ho dopúšťa minister vnútra, ktorý stojí na čele rezortu, ktorý má práve na pravidlá a férovosť kampaní dohliadať," zdôraznil Piško.

Advokát Nadácie Zastavme korupciu Ľubomír Daňko si myslí, že okresný úrad, ktorý prípad ministra vnútra posudzoval, bral do úvahy staré znenie zákona a prekonaný rozsudok súdu. Úrad podľa neho tvrdil, že sociálna sieť nie je masový komunikačný prostriedok, preto sa naň tieto pravidlá kampane nevzťahujú. "Odvtedy sa legislatíva zmenila a dnes sa volebná kampaň zakazuje tretím stranám akýmkoľvek spôsobom. Vôbec sa netýka len hromadného informačného priestoru," podotkol Daňko.

Riaditeľ organizácie Memo98 Rastislav Kužel avizoval podanie podnetu aj Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán. "Budeme dúfať, že aj štátna komisia sa týmto podnetom bude zaoberať a prípadne podá takisto podnet na Generálnu prokuratúru," vyhlásil Kužel. Zároveň upozornil, že rozhodovanie okresného úradu trvalo takmer polroka, čo je podľa neho pridlhý čas.