To, ktoré potraviny na detský tanier nepatria, podľa neho záleží predovšetkým na veku dieťaťa.
Autor TASR
Bratislava 24. decembra (TASR) - Deti by nemali držať na Štedrý deň pôst s vidinou zlatého prasiatka, ale mali by mať prísun stravy v pravidelných intervaloch ako inokedy. Upozornil na to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Pri sviatočnom hodovaní a príprave jedál tiež podľa neho treba brať na deti ohľad.
"Počas vianočných sviatkov dožičíme oveľa viac aj deťom. Netreba však zabúdať, že dieťa nie je zmenšený dospelý, a treba na to myslieť aj pri skladbe potravy," uviedol odborník. Pripomína tiež, že u detí treba regulovať konzumáciu sladkostí a zabezpečiť im dostatočný prísun ovocia a zeleniny.
To, ktoré potraviny na detský tanier nepatria, podľa neho záleží predovšetkým na veku dieťaťa. "Deťom do troch rokov nie je vhodné podávať potraviny, ktorými by sa mohli udusiť. Napríklad malé a tvrdé kúsky, ako orechy, sušené ovocie," priblížil Minárik. Netreba im ponúkať ani potraviny, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie. "Napríklad med, arašidy, morské ryby a živočíchy, exotické a citrusové ovocie," vymenoval odborník.
Pre všetky deti sú podľa neho nevhodné údeniny a rôzne slané pochutiny, slané a pražené oriešky, potraviny s vyšším obsahom potravinárskych prísad či presladené limonády. V prípade podávania rýb, ktoré sú pre deti veľmi zdravé, odporúča vyhnúť sa vyprážaniu a dávať najmä pozor na kosti. "Ak sa už rozhodnete rybu vypražiť, deťom je vhodné ju očistiť od strúhankového obalu," radí Minárik.
"Počas vianočných sviatkov dožičíme oveľa viac aj deťom. Netreba však zabúdať, že dieťa nie je zmenšený dospelý, a treba na to myslieť aj pri skladbe potravy," uviedol odborník. Pripomína tiež, že u detí treba regulovať konzumáciu sladkostí a zabezpečiť im dostatočný prísun ovocia a zeleniny.
To, ktoré potraviny na detský tanier nepatria, podľa neho záleží predovšetkým na veku dieťaťa. "Deťom do troch rokov nie je vhodné podávať potraviny, ktorými by sa mohli udusiť. Napríklad malé a tvrdé kúsky, ako orechy, sušené ovocie," priblížil Minárik. Netreba im ponúkať ani potraviny, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie. "Napríklad med, arašidy, morské ryby a živočíchy, exotické a citrusové ovocie," vymenoval odborník.
Pre všetky deti sú podľa neho nevhodné údeniny a rôzne slané pochutiny, slané a pražené oriešky, potraviny s vyšším obsahom potravinárskych prísad či presladené limonády. V prípade podávania rýb, ktoré sú pre deti veľmi zdravé, odporúča vyhnúť sa vyprážaniu a dávať najmä pozor na kosti. "Ak sa už rozhodnete rybu vypražiť, deťom je vhodné ju očistiť od strúhankového obalu," radí Minárik.