Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Minister Čaplovič chce vrátiť povinnú maturitu z matematiky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Povinná matematika bola zrušená krátko po Nežnej revolúcii. V súčasnosti si každý študent môže vybrať k slovenčine a cudziemu jazyku dva predmety podľa ľubovôle.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Nový minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) by chcel vrátiť na gymnáziá povinnú maturitu z matematiky. Povedal to pre dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN) s tým, že je potrebné tlačiť deti aj do praktických vedomostí, technických predmetov a logického uvažovania.

Ak tento zámer prejde, z matematiky by podľa HN mohli maturovať už súčasní druháci na štvorročných gymnáziách. Povinná matematika bola zrušená krátko po Nežnej revolúcii. V súčasnosti si každý študent môže vybrať k slovenčine a cudziemu jazyku dva predmety podľa ľubovôle.

Čaplovič chce ešte návrh prediskutovať s odborníkmi, no už teraz naráža na kritiku. "Radšej by som to ponechala na slobodný výber žiakov, je to diskriminujúce, keď sa žiak musí učiť niečo, čo na vysokej škole nebude potrebovať," povedala pre denník riaditeľka trnavského Gymnázia Angely Merici Danka Korekáčová.

Cieľom ministra je zlepšiť vyhliadky žiakov na trhu práce. "Viac matematiky, fyziky a praktických predmetov na základných a stredných školách prinesie podľa neho aj viac absolventov techniky," informujú HN.


Opoziční poslanci upozorňujú Čaploviča na unáhlené vyhlásenia

Dušan Čaplovič
Foto: TASR/Martin Baumann
Opoziční poslanci Jana Žitňanská (KDH), Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) a Martin Poliačik (SaS) listom upozornili ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), aby nerobil unáhlené vyhlásenia.

"Pre spoločnosť je traumatizujúce, ak minister prezentuje zásadné opatrenia a potom od nich hneď ustúpi alebo ich sám spochybní," napísali poslanci v liste s tým, že vyhlásenia šéfa rezortu berú vážne nielen desaťtisíce pedagógov, ale aj státisíce žiakov, študentov a ich rodičov.

Žitňanská, Beblavý a Poliačik ako príklad takýchto vyjadrení uvádzajú ministrove slová, že na gymnáziá pôjdu žiaci, ktorí budú mať priemer známok v ročníkoch šesť až deväť základných škôl 1,5. Po niekoľkých dňoch minister v súvislosti s vyhlásením reagoval: "Nech sa učitelia netrápia, že som niečo povedal. Potrebujem vyprovokovať diskusiu."

Rovnaký postup ministra poslanci vidia aj pri jeho vyhlásení o vysokých školách. "Najprv ste navrhli radikálne zoškrtať počet vysokých škôl univerzitného typu na šesť, sedem univerzít, ktoré sú prijateľne hodnotené aj z medzinárodného hľadiska. Aj toto vyjadrenie bolo následne hovorcom ministerstva dementované," uviedli poslanci.

Tretím príkladom je podľa zákonodarcov snaha ministra zaviesť obmedzenie počtu študentov na lekárskych fakultách. Už o pár dní podľa nich Čaplovič povedal, že to nebolo celkom dobre pochopené. "Nie je to namierené proti počtu študentov, je to o hľadaní lakmusových papierikov, impulzov, ktorými by som vyvolal diskusiu o tom, čo Slovensko potrebuje," citujú ministra v liste.

Poslanci tiež uviedli, že učitelia majú veľmi negatívnu skúsenosť s pôsobením niektorých ministrov – napríklad aj Jána Mikolaja (SNS) v prvej vláde Roberta Fica, keď sa nedomyslené a narýchlo vytrysknuté slová stali aj realitou, s dôsledkami ktorej sa slovenské školstvo vyrovnáva dodnes.