Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Slovensko

Minister zdravotníctva sa stretne s lekármi a zástupcami zdravotníkov

Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD) počas rokovania Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR na Úrade vlády SR 14. októbra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Verí, že dokážu nájsť kompromis, pretože inak sa podľa neho podobné situácie riešiť nedajú.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. októbra (TASR) - Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) sa v pondelok popoludní stretne s lekármi a zástupcami zdravotníkov. Verí, že dokážu nájsť kompromis, pretože inak sa podľa neho podobné situácie riešiť nedajú. Informoval o tom na sociálnej sieti. Účasť pre TASR potvrdilo Lekárske odborové združenie (LOZ) aj Zväz ambulantných poskytovateľov, podľa ktorého by na stretnutí mali byť účastní všetci zástupcovia zdravotníckeho sektora.

"Cesta k dohode nebude ľahká, ale je nevyhnutná, ak sa nemá rukojemníkom tejto situácie stať slovenský pacient. Rozumiem snahe vlády uskutočniť nevyhnutnú konsolidáciu verejných financií po predošlých rokoch nezodpovedného šafárenia. Rozumiem túžbe zdravotníkov po lepších mzdových podmienkach," skonštatoval Šaško.

V pondelok ráno taktiež absolvoval rokovania s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) a sociálnymi partnermi v rámci tripartity. Podľa Šaška si prešli možnosti verejných financií pri hľadaní dohody so zdravotníkmi.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Hlava štátu po minulotýždňovom stretnutí so zástupcami zdravotníkov vyzvala vládu, aby sa ich požiadavkami zaoberala a hľadala kompromis. Deklaroval, že od rokovaní bude závisieť aj jeho prípadný podpis legislatívy.