Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Ministerstvo: Symfonický orchester má nezastupiteľné miesto na scéne

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: TASR - Martin Baumann

Ondrej Lenárd patrí medzi najvýznamnejších slovenských dirigentov 20. storočia.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR podporuje snahu šéfdirigenta Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) Ondreja Lenárda uviesť 6. septembra v premiére 8. symfóniu od Gustava Mahlera. Informoval o tom rezort, ktorý zároveň hovorí, že SOSR si zaslúži podporu, adekvátnu jeho významu.

"Prvé slovenské profesionálne symfonické teleso, ktoré je na hudobnej scéne už viac ako 90 rokov, si zaslúži našu podporu a rovnako tak popredný slovenský dirigent Ondrej Lenárd," povedala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) s tým, že urobí maximum, aby sa premiéra 8. symfónie Gustava Mahlera v septembri konala. Upozornila, že predchádzajúce vedenie telerozhlasu sa k tomuto zámeru nestavalo ústretovo, preto hovorí aj o celkovej zmene prístupu k SOSR a jeho adekvátnej podpore.

Ondrej Lenárd patrí medzi najvýznamnejších slovenských dirigentov 20. storočia. Počas svojej kariéry spolupracoval s poprednými európskymi sólistami. Zároveň hosťoval vo viacerých krajinách a dirigoval aj mnohé renomované zahraničné telesá, ako napríklad Českú filharmóniu, Mníchovskú filharmóniu či pražský symfonický orchester.