Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie upozorňuje na situáciu na území Izraela a Palestíny

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na libanonskú dedinu Ras Osta, čo je vidieť z mesta Májsrah, severne od Bejrútu 25. septembra 2024. Foto: TASR/AP

MZVEZ varuje, že na veľkej časti územia Izraela naďalej pretrváva riziko raketového ostreľovania militantnými skupinami.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny. Naďalej odporúča občanom SR necestovať do týchto oblastí. Rezort o tom informoval na svojom webe.

"V prípade nevyhnutnosti zotrvať v Izraeli alebo na palestínskych územiach vyzývame občanov SR venovať maximálnu pozornosť vývoju situácie, sledovať miestne médiá, dôsledne zvážiť nevyhnutnosť presunov v rámci krajiny a predovšetkým dôrazne rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek a izraelskej armády,"
dodalo ministerstvo. V žiadnom prípade neodporúča pohybovať sa v severnej a Haifskej oblasti Izraela, v pásme Gazy a v jej jeho okolí a ani po západnom brehu Jordánu.

MZVEZ varuje, že na veľkej časti územia Izraela naďalej pretrváva riziko raketového ostreľovania militantnými skupinami. V prípade raketového útoku odporúča ľuďom v exteriéri, aby vyhľadali najbližšiu budovu alebo kryt. Na otvorenom priestranstve radí ľahnúť si na zem a zakryť si hlavu rukami. Ľudia nachádzajúci sa v interiéri by sa mali presunúť do zabezpečeného priestoru, krytu v budove, na schodisko alebo do vnútornej miestnosti. "Uistite sa, že sú všetky dvere a okná zatvorené," dodal rezort.

V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu Veľvyslanectva SR v Tel Avive (+972 544556642) alebo v pracovných dňoch v čase od 8.00 do 15.30 h Konzulárne informačné centrum MZVEZ SR (+421 2 5978 5978).