Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Vyše 200 vojakov sa po splnení úloh v zahraničí vrátilo na Slovensko

Ilustračné foto Foto: TASR - Ján Krošlák

Okrem rodín ich osobne privítali minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Trebišov 21. októbra (TASR) - V priestoroch 21. mechanizovaného práporu v Trebišove sa v piatok zhromaždilo 215 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, ktorí sa vrátili z pôsobenia v rámci medzinárodného krízového manažmentu na Cypre, v Lotyšsku, Bosne a Hercegovine, Mali, Stredoafrickej republike, Iraku a ďalších krajín Blízkeho východu či z námornej misie. Okrem rodín ich osobne privítali minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Informovalo o tom ministerstvo obrany.

"Pôsobenie našich vojakov v zahraničí je zosobnením spoľahlivého a konštruktívneho Slovenska ako oceňovaného partnera na pôde medzinárodných organizácií. Zároveň sa týmto spôsobom podieľame na budovaní bezpečnejšieho sveta, čo v kontexte vojenskej agresie za našimi hranicami nebolo nikdy dôležitejšie ako dnes," uviedol minister Naď. Vojakom sa poďakoval za reprezentáciu OS SR a Slovenska v zahraničí.

Generál Zmeko ocenil úspešné plnenie rôznorodých úloh v rozličných a často neľahkých podmienkach. "Úlohy sa líšili od posilnenia obrany spojencov a odstrašenia potenciálneho agresora, stabilizácie a ochrany krehkého mieru až po štábne a inštruktorské pozície prospievajúce k rozvoju regiónu, v ktorom boli nasadení," priblížil.

Vojaci sa vrátili v rôznych termínoch uplynulých mesiacov v rámci rotácií z misie UNFICYP na Cypre, operácie EUFOR-Althea v Bosne a Hercegovine, nemeckej fregaty v rámci stálej námornej skupiny NATO SNMG1, mierovej pozorovateľskej misie UNTSO na Blízkom východe, námornej operácie EUNAVFOR MED Irini, posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku, misie NATO v Iraku a tiež vojenských výcvikových misií EÚ v Malijskej a Stredoafrickej republike.