Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Slovensko

MS plánuje komplexnú úpravu trestných činov proti životnému prostrediu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Základným cieľom návrhu novely zákona je transpozícia smernice Európskej únie (EÚ) o ochrane životného prostredia prostredníctvom trestného práva.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR plánuje komplexnú úpravu trestných činov proti životnému prostrediu, ktorá bude zahŕňať vytvorenie nových skutkových podstát trestných činov, ako aj úpravu existujúcich. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu novely Trestného zákona.

Základným cieľom návrhu novely zákona je transpozícia smernice Európskej únie (EÚ) o ochrane životného prostredia prostredníctvom trestného práva. "Keďže smernica upravuje nový spôsob ukladania peňažného trestu právnickým osobám, nevyhnutná bude aj novelizácia zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb," priblížilo MS.

Rezort spravodlivosti ozrejmil, že v súčasnosti nemožno vylúčiť ani novelizáciu niektorých ďalších zákonov v oblasti ochrany životného prostredia z dôvodu možnej úpravy, respektíve vytvorenia nových priestupkov a správnych deliktov.

Dotknutá problematika je v súčasnosti upravená najmä v Trestnom zákone a zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb, pričom sa javí pri vybraných oblastiach právnej úpravy ako nedostatočná z pohľadu práva Európskej únie, ako aj aplikačnej praxe, zhodnotilo súčasný stav MS.

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je v marci 2025.