Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Suskov rezort sa bližšie nevyjadrí k dovolaniu v prípade Kováčika

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (SMER-SD) počas 17. schôdze Národnej rady SR, ktorá bola zvolaná k jeho odvolaniu 20. augusta 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister spravodlivosti Susko rozhodol o podaní dovolania v prospech Kováčika a prerušení jeho výkonu trestu na začiatku augusta.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa nebude bližšie vyjadrovať k dovolaniu v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby neovplyvňovalo rozhodnutie dovolacieho súdu. Zopakovalo, že dôvodom na podanie dovolania bolo nesprávne zistenie skutkového stavu a závažné porušenie ustanovení, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci. Opozičná poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) na utorkovej tlačovej konferencii vyzvala ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby predstúpil pred verejnosť a vysvetlil podanie dovolania v prospech Kováčika i prerušenie jeho výkonu trestu odňatia slobody.

"Opakovane sme uviedli, že dôvodom na podanie dovolania bolo, že na základe preskúmania podnetu sme dospeli k záveru, že právoplatné rozhodnutie vychádzalo zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený a boli pri zisťovaní skutkového stavu závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci," uvádza MS SR v reakcii na tlačovú konferenciu SaS.

Ministerstvo zároveň kritizovalo Kolíkovú za snahu prekryť jej zlyhania na poste ministerky spravodlivosti a ďalšie skutočnosti. "Teraz sa snaží vytvoriť cez SaS obranný štít tým, že žiada presne to, k čomu sa minister spravodlivosti v uplynulých dňoch už opakovane vyjadril," podotkol rezort spravodlivosti.

Ďalšie detaily ministerstvo nebude zverejňovať vzhľadom na to, že o dovolaní bude rozhodovať dovolací súd. "Nebudeme sa k podanému dovolaniu bližšie vyjadrovať, aby sme neovplyvňovali rozhodnutie súdu," doplnili z MS SR.

Minister spravodlivosti Susko rozhodol o podaní dovolania v prospech Kováčika a prerušení jeho výkonu trestu na začiatku augusta.