Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti chce zmeniť Trestný poriadok

Foto: Lukáš Valentovič

Novela Trestného poriadku by zamedzila takým prípadom, ako bolo prepustenie odsúdeného Miroslava Štvrteckého z väzby na slobodu.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Najvyšší predstavitelia slovenskej justície sa zhodli na potrebe rýchlej novely Trestného poriadku, ktorá by zamedzila takým prípadom, ako bolo prepustenie odsúdeného Miroslava Štvrteckého z väzby na slobodu. Informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti.

Je to výsledok schôdzky, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok (17.9.) na ministerstve. Šéf rezortu Tomáš Borec sa stretol s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou, predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou a predsedom Špecializovaného trestného súdu Michalom Trubanom.

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová vysvetlila, že témou pracovného stretnutia boli aplikačné problémy pri rozhodovaní o väzbe v súvislosti s konaním po povolení obnovy konania. Potvrdila, že schôdzka bola aj reakciou na prepustenie Štvrteckého.

"Prítomní predstavitelia justície sa s ministrom spravodlivosti zhodli na možnom legislatívnom riešení uvedenej problematiky," informovala Donevová. Na stole je návrh, ako by sa mal Trestný poriadok zmeniť. Minister bude rokovať s parlamentnými poslancami, aby ho bolo možné predložiť ako poslanecký návrh. Podľa Donevovej ideálne už na septembrovej schôdzi, aby mohol byť schválený v tomto volebnom období.

"Cieľom uvedených zmien je, aby sa právoplatne odsúdení zločinci nedostávali z väzby na slobodu pre procesné chyby, respektíve v dôsledku nejednotných výkladov Trestného poriadku," ozrejmila. Okrem zmeny Trestného poriadku plánuje ministerstvo i úpravu vyhlášky o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné súdy, krajské súdy, špeciálny súd a vojenské súdy.

Zmeniť by sa mal súčasný stav, keď je možné správoplatniť rozhodnutie o obnove konania a až následne rozhodnúť o väzbe. "Vzniká tak určitá časová medzera a môže nastať situácia ako v prípade Štvrteckého," vysvetlila Donevová.

Podľa jej ďalších slov Trestný poriadok by sa mal upraviť tak, aby nemohlo nastať správoplatnenie rozhodnutia o obnove konania bez rozhodnutia o väzbe. Tieto dva kroky by sa mali na seba prísne naviazať, čím by sa mal odstrániť priestor pre aplikačné problémy pri rozhodovaní o väzbe v súvislosti s konaním po povolení obnovy konania.

Šéfovi vydieračskej skupiny Štvrteckému, ktorý bol odsúdený na 24-ročné väzenie, sa podarilo dosiahnuť obnovu konania ohľadne výšky jeho trestu. Na slobodu sa dostal 4. augusta po tom, ako nebolo včas rozhodnuté o jeho vzatí do väzby, kam mal byť premiestnený z výkonu trestu.

Predsedníčka NS SR Daniela Švecová po preverení prípadu odmietla, že by jej súd zavinil prieťahy. Skonštatovala, že došlo k administratívnemu zlyhaniu. Senát NS rozhodol o obnove konania v prípade 15. júla a v ten istý deň bolo vyhotovené aj písomné rozhodnutie. To sa však nedostalo včas Špecializovanému trestnému súdu, ktorý rozhodol o väzbe Štvrteckého až 23. júla.

Chyba nastala v komunikácii aparátu oboch súdov, informovala Švecová. Úradník NS 16. júla upozornil vodiča pezinského súdu, ktorý bol v Bratislave pre spisy, aby zobral aj spis Štvrteckého. Nestalo sa tak a vodič po spis prišiel až 21. júla.

Švecová vo štvrtok informovala ministra a kolegov o opatreniach, ktoré prijala s cieľom účinnejšieho predchádzania pochybeniam v rámci obehu spisov. O podobných prijatých opatreniach podľa Donevovej informoval i predseda ŠTS Michal Truban.