Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti sa ospravedlnil Lindtnerovi za zásah do práv

David L., foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Lindtner požadoval od ministerstva náhradu nemajetkovej ujmy v sume 29.000 eur za nezákonné rozhodnutie súdu, ktorého následkom bolo obmedzenie jeho osobnej slobody.

Bratislava 12. júla (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa ospravedlnilo advokátovi a bývalému predsedovi Okresného súdu Bratislava III Dávidovi Lindtnerovi v súvislosti s jeho väzobným stíhaním. Ospravedlnenie sa týka zásahu do jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť vydaním uznesenia Najvyššieho súdu (NS) SR z novembra 2020. TASR o tom informovala Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia MS SR.

Uznesením Najvyšší súd SR rozhodol o vzatí Lindtnera do tzv. kolúznej a pokračovacej väzby. Ústavný súd v apríli 2022 toto rozhodnutie na podklade Lindtnerovej sťažnosti zrušil. "Rozhodnutie Najvyššieho súdu o väzbe je teda rozhodnutím nezákonným, pričom priamym následkom tohto rozhodnutia bola vaša nezákonná väzba v trvaní 213 dní, ktorá vám spôsobila nemajetkovú ujmu," priblížilo MS SR v oznámení o výsledku predbežného prerokovania nároku.

Lindtner požadoval od ministerstva náhradu nemajetkovej ujmy v sume 29.000 eur za nezákonné rozhodnutie súdu, ktorého následkom bolo obmedzenie jeho osobnej slobody. V prípade ospravedlnenia zo strany príslušného orgánu však avizoval, že si žiadne peňažné nároky uplatňovať nebude.

Ako priblížilo ministerstvo, prokurátor podal na exsudcu 1. júla 2022 obžalobu, o ktorej zatiaľ nebolo rozhodnuté. Má ísť o dva skutky prečinu nepriamej korupcie a jeden skutok zločinu zasahovania do nezávislosti súdu.