Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Vyhlásili výzvu k tréningovým centrám v stredných odborných školách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Národný projekt sa bude realizovať tri roky. V prvej fáze sa budú analyzovať dostupné a požadované kvalifikácie v jednotlivých regiónoch s najväčšou koncentráciou cieľovej skupiny.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR vyhlásilo novú výzvu pre národný projekt Vytvorenie a prevádzka pilotných tréningových centier v stredných odborných školách (SOŠ). Výška finančných prostriedkov je vyše 1,9 milióna eur. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu.

Cieľom tréningových centier bude riešiť nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v profesiách, na ktorý zamestnávatelia dlhodobo upozorňujú. "Chceme, aby sa tieto v súčasnosti nedostatkové profesie mohli dotvárať a rekvalifikovať," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD), ktorý tréningové centrá predstavil ako jeden z pilierov zákona o celoživotnom vzdelávaní.

V SOŠ by malo vzniknúť päť tréningových centier. Ako priblížil rezort, tieto centrá budú slúžiť na testovanie procesov a postupov, ktoré sa neskôr uplatnia pri ich zavádzaní na národnej úrovni. Uchádzači o vzdelávanie v nich podľa neho budú získavať odborné kompetencie a zručnosti v remeselných prácach, ktoré sú potrebné pre daný región.

"Aby uchádzači vzdelávanie úspešne ukončili a uplatnili sa na trhu práce, musia absolvovať požadovaný rozsah vzdelávania. Ich motivácia preto bude pre úspech projektu kľúčová," doplnilo ministerstvo.

Ako poznamenalo, tréningové centrá budú prioritne ponúkať vzdelávanie v akreditovaných vzdelávacích programoch, ktoré vzniknú v spolupráci so zamestnávateľmi. Tieto programy budú podľa neho zamerané na nadobúdanie kvalifikácie s dôrazom na praktické vzdelávanie a prípravu, ktoré sú potrebné pre uplatnenie sa na trhu práce. Ich úroveň bude podľa MŠVVaM zodpovedať kvalifikácii získanej v odboroch, ktoré poskytujú stredné odborné vzdelanie.

Národný projekt sa bude realizovať tri roky. V prvej fáze sa budú analyzovať dostupné a požadované kvalifikácie v jednotlivých regiónoch s najväčšou koncentráciou cieľovej skupiny. Účelom je vytvoriť akreditované vzdelávacie programy pre tréningové centrá v stredných odborných školách. Následne sa pristúpi k výberu stredných škôl.

Projekt bude podporený zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu v rámci Programu Slovensko a jeho priority 4P3 Zručnosti pre lepšiu adaptabilitu a inklúziu.