Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Žiadosť o štipendium podalo tento rok 4582 maturantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerstvo zároveň ubezpečuje uchádzačov, že s vysokými školami robia všetko pre to, aby procesy prebehli čo najrýchlejšie.

Bratislava 15. júla (TASR) - Žiadosť o štipendium podalo tento rok 4582 maturantov, z ktorých 643 pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia. Z celkového počtu žiadostí je zároveň 49,54 percenta zameraných na štúdium nedostatkových odborov, ako sú lekárstvo či učiteľstvo. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"Naša štipendijná schéma je nielen atraktívna, ale aj potrebná. Je mimoriadne pozitívne vidieť, že takmer polovica žiadateľov sa rozhodla pre štúdium v odboroch, ktoré sú pre našu krajinu kritické. To nám dáva nádej, že nielenže zostanú študovať doma, ale aj prispejú k rozvoju a budúcnosti Slovenska," skonštatoval šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Ministerstvo zároveň ubezpečuje uchádzačov, že s vysokými školami robia všetko pre to, aby procesy prebehli čo najrýchlejšie. Niektoré administratívne úkony však nie je možné urýchliť, preto žiada záujemcov o trpezlivosť pri čakaní na finálne výsledky. Finálny zoznam podporených uchádzačov by mal byť zverejnený v novembri. Jedným zo základných kritérií je totiž zápis na vysokú školu, čo bude možné overiť až koncom októbra po zápisoch.

Po finalizácii poradia žiadateľov uzavrie ministerstvo s vysokými školami zmluvy, aby mohlo sprostredkovať finančné prostriedky určené na vyplatenie štipendií. Štipendiá budú síce vyplatené neskôr, ministerstvo však ubezpečuje, že celý nárok od septembra bude študentom doplatený naraz v prvej dávke. Následne bude vyplácanie štipendií pokračovať na mesačnej báze.

Maturanti mohli podávať žiadosti o štipendiá online od 15. mája. Uchádzať sa mohli o štipendium v minimálnej výške 9000 eur na tri roky bakalárskeho alebo spojeného bakalárskeho a magisterského štúdia. V niektorých prípadoch mohli získať 16.500 eur. Pre tento rok má ministerstvo k dispozícii alokáciu 1570 štipendií. Štipendiá sú financované z prostriedkov fondu Plánu obnovy a odolnosti SR.