Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Obstarávanie varovného systému chce rezort spustiť do konca septembra

Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. . Foto: TASR - Dano Veselský

Predpokladané náklady na projekt sú približne 3,24 milióna eur, z čoho viac ako 95 percent bude hradených z európskych finančných prostriedkov z Programu Slovensko 2021 - 2027.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. septembra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje spustiť verejné obstarávanie varovného systému obyvateľstva do konca septembra tohto roku. Testovaciu fázu Systému varovania SK-Alert, predtým známeho ako Reverse 112, by rezort mohol spustiť na prelome rokov 2024 a 2025. V prípade mimoriadnej situácie, akou sú povodne či požiare, by systém upozorňoval obyvateľstvo prostredníctvom SMS správ. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva Matej Neumann.

Rezort podľa Neumanna takmer celé výdavky zaplatí z eurofondov. "Predpokladané náklady na projekt sú približne 3,24 milióna eur, z čoho viac ako 95 percent bude hradených z európskych finančných prostriedkov z Programu Slovensko 2021 - 2027," vyhlásil Neumann.

Ako hovorca uviedol, keďže je dôležité, aby boli operačné systémy mobilných telefónov správne nastavené, rezort aktuálne spolupracuje s Ministerstvom dopravy SR a Výskumným ústavom spojov v Banskej Bystrici. Spoločne pripravujú technickú normalizačnú informáciu, na účely implementácie Európskeho systému varovania verejnosti.

SK-Alert je doplnkovým varovným systémom. Ministerstvo ním neplánuje nahradiť dnes používané spôsoby varovania obyvateľstva. Rezort ho chcel pôvodne spustiť na začiatku leta 2022.