Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Termín zasadnutia výberovej komisie na šéfa inšpekcie zatiaľ nie je

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vedením úradu je v súčasnosti poverený Peter Scholtz.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Termín zasadnutia výberovej komisie, ktorá bude posudzovať kandidáta na funkciu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), nebol zatiaľ určený. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Do výberového konania sa prihlásil jeden uchádzač.

V komisii má mať zastúpenie ministerstvo vnútra, Prezídium Policajného zboru, Generálna prokuratúra SR, Akadémia Policajného zboru, ako aj policajné odbory. Rovnako v nej budú aj predstavitelia ministerstiev spravodlivosti a financií, keďže podľa súčasnej legislatívy sa Úrad inšpekčnej služby zaoberá aj podnetmi na postupy príslušníkov väzenskej a justičnej stráže a kriminalistov finančnej správy.

Riaditeľa ÚIS vymenúva vláda na základe výberového konania a po verejnom vypočutí vo výbore pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie šéfa inšpekcie je štyri roky. Tá istá osoba môže byť vymenovaná do funkcie riaditeľa najviac na dve funkčné obdobia.

Miesto riaditeľa ÚIS sa uvoľnilo po odvolaní Adriána Sz., ktorý viedol inšpekciu od roku 2018. Dôvodom jeho odvolania boli obvinenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku. Vedením úradu je v súčasnosti poverený Peter Scholtz.