Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Pre pacientov s COVID-19 je dostupný Paxlovid

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predpísanie tohto lieku môže indikovať ošetrujúci lekár prostredníctvom receptu alebo preskripčného záznamu (ereceptu).

Bratislava 3. októbra (TASR) - Pre pacientov s ochorením COVID-19 je aj naďalej v dostatočnom množstve zabezpečený liek Paxlovid. Určený je najmä na liečbu mierneho a ťažkého priebehu ochorenia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o tom informovalo na webe.

"Zásoby lieku Paxlovid, ktoré obstaralo ministerstvo zdravotníctva, sú u držiteľa povolenia na veľkodistribúciu liekov v dostatočnom množstve a obyvatelia Slovenskej republiky sa nemusia obávať jeho výpadku," ubezpečil rezort. Predpísanie tohto lieku môže indikovať ošetrujúci lekár prostredníctvom receptu alebo preskripčného záznamu (ereceptu).

Liek je určený aj pre pacientov s ochorením COVID-19 na základe pozitívneho antigénového testu vykonaného v domácom prostredí, ak majú zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia do piatich dní od nástupu symptómov.

Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc alebo artériovou hypertenziou. Tiež pacienti so závažnou poruchou imunity alebo s rizikom závažného priebehu infekcie ochorenia COVID-19 na základe rozhodnutia lekára.