Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Sociálne vylúčené skupiny dostávajú pomoc

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rezort zdravotníctva pripomenul, že zriadil štátnu príspevkovú organizáciu Zdravé regióny.

Košice 15. júla (TASR) - Zlepšiť zdravotnú situáciu sociálne vylúčených skupín pomáha štátna príspevková organizácia Zdravé regióny aj národný projekt Zdravé komunity. V reakcii na vyjadrenia komisára Rady Európy pre ľudské práva Michaela O' Flahertyho, ktorý po nedávnej návšteve Slovenska vyzval slovenské orgány, aby núdzovo riešili "hrozné podmienky" bývania tisícok Rómov, to pre TASR uviedol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ)SR.

Podľa O' Flahertyho Slovensko slabo rieši ľudské práva Rómov a predsudky voči nim sú v spoločnosti hlboko zakorenené, pričom diskriminácia zasahuje do všetkých oblastí života Rómov na Slovensku. V rámci zdravotníctva poukázal napríklad na situáciu rómskych žien, ktoré boli násilne sterilizované. Hovoril tiež o umiestňovaní rómskych žien do oddelených pôrodníc. Zároveň uviedol, že záchranné služby sa niekedy vyhýbajú rómskym osadám aj v núdzových situáciách.

Rezort zdravotníctva pripomenul, že zriadil štátnu príspevkovú organizáciu Zdravé regióny. "Práve táto organizácia poskytuje priestor na realizáciu opatrení v pôsobnosti MZ SR, ktorými sa vykonávajú dočasné vyrovnávacie opatrenia, zamerané na zlepšenie zdravotnej situácie sociálne vylúčených skupín. Model príspevkovej organizácie prináša možnosť komplexného, systematického a dlhodobého riešenia situácie znevýhodnených skupín v oblasti zdravia na národnej úrovni," uviedol.

Čo sa týka národného projektu Zdravé komunity, v rámci neho na Slovensku pôsobia v rómskych komunitách vyškolení asistenti podpory zdravia, ktorí podľa MZ aktívne pomáhajú v teréne zvyšovať zdravotnú gramotnosť. "Ich úlohou je napríklad asistovať pri meraní tlaku či teploty, uľahčovať komunikáciu s lekármi, šíriť osvetu o preventívnych prehliadkach a povinnom očkovaní, dodržiavaní liečebného režimu či význame neprerušovaného pobytu v nemocnici," dodalo ministerstvo s tým, že v národnom projekte získalo prácu už vyše 300 ľudí z rómskych komunít.

O'Flaherty bol na Slovensku minulý týždeň. Stretol sa s predstaviteľmi vlády či ombudsmanom Róbertom Dobrovodským. Na východe Slovenska navštívil Starú tehelňu v Prešove, Jarovnice, Petrovany, košický Luník IX a Kecerovce, kde sa stretol s predstaviteľmi rómskych komunít, miestnych úradov a skupín pracujúcich s Rómami. Rezort zdravotníctva potvrdil, že sa stretol aj so štátnym tajomníkom MZ SR Ladislavom Slobodníkom.

Podľa O'Flahertyho je nevyhnutná dlhodobá angažovanosť v prospech rómskych komunít a medzigeneračný prístup k riešeniu problémov, ktorým Rómovia čelia.