Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Slovensko

Envirorezort vyhlásil výzvu zameranú na úpravu pitnej vody

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzi podporované aktivity projektu podľa rezortu patrí najmä výstavba, ale aj modernizácia úpravní vôd.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie financií z Programu Slovensko pre roky 2021 až 2027. Výzva je určená na podporu výstavby, zvýšenie účinnosti alebo modernizáciu úpravní vôd. Alokovaných je vyše 44,02 milióna eur. Envirorezort o tom informoval na svojom webe.

"V rámci výzvy budú podporené projekty úpravy pitnej vody v upravovaniach vôd v dostatočnom objeme a kvalite pre obyvateľstvo, a to so zameraním na riešenie problémov najmä s eutrofizáciou vôd, antimónom, mikrobiológiou a biológiou v prípade úpravní povrchových vôd a riešenia problémov s kvalitou vody v prípade úpravní vôd pre podzemné vody," priblížilo MŽP.

Medzi podporované aktivity projektu podľa rezortu patrí najmä výstavba, ale aj modernizácia úpravní vôd. "Pri výstavbe nových úpravní vôd sa počíta napríklad s vybudovaním prívodných potrubí od vodného zdroja, prívodných potrubí napojenia na vodovodný systém, ale tiež technickým a technologickým vybavením za účelom úpravy vody," vysvetlil. MŽP doplnilo, že pri modernizácii úpravne vôd budú oprávnenými aktivitami stavebné úpravy, resp. stavby stavebných objektov úpravne vôd, ako aj technické a technologické vybavenie za účelom úpravy vody.