Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

Časť ľudskoprávnych aktivistov odmietla pozvanie na galakoncert MZV

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV a EZ) Miroslav Lajčák počas zasadnutia parlamentu 28. októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Pozvanie šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka odmietli z viacerých dôvodov.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Niektorí ľudskoprávni aktivisti sa nezúčastnia dnešného slávnostného galakoncertu spojeného s udeľovaním ceny za významný prínos v oblasti ľudských práv. Pozvanie šéfa slovenskej diplomacie a zároveň predsedu Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Miroslava Lajčáka odmietli z viacerých dôvodov. Tie vysvetlili v otvorenom liste, ktorý poslali aj do médií.

Napríklad ich znepokojujú okolnosti odstúpenia bývalého člena ľudskoprávnej rady a prvého držiteľa spomínanej ceny, profesora Miroslava Kusého. Ten z rady odišiel 20. novembra kvôli osobe profesora Pavla Mešťana, ktorého za člena rady vymenoval Lajčák. Kusému prekáža Mešťanova komunistická minulosť.

Ďalej v súvislosti s prípravou celoštátnej stratégie ochrany ľudských práv, ako aj iných vládnych strategických materiálov, poukazujú na neustále spochybňovanie univerzality, neodňateľnosti a nedeliteľnosti ľudských práv garantovaných medzinárodnými dohovormi a Ústavou SR, nielen zo strany jednotlivcov, ale aj niektorých organizácií zastrešujúcich sa kresťanstvom.

Ako podčiarkli, akákoľvek diskusia ohľadom ľudských práv na Slovensku vedie do slepej uličky. "Hoci sme sa pokúšali objasňovať a vysvetľovať základné ľudskoprávne princípy, najmä v oblasti rodovej rovnosti a práv LGBTI ľudí, namiesto uvoľňovania napätia v spoločnosti čelíme situácii, keď sú niektorí z nás vystavení osobným útokom a vyhrážkam. Naša ľudská dôstojnosť a právo na slobodu prejavu sú dennodenne ohrozované a spochybňované," uviedli v otvorenom liste s tým, že v takejto atmosfére nie je možné vecne argumentovať a ani pripravovať podklady pre tvorbu stratégie.

Rovnako sa im nepáči obsah Pastierskeho listu Konferencie biskupov Slovenska, ktorý sa prvú adventnú nedeľu čítal v katolíckych kostoloch. Ten podľa nich posvätil útoky na ľudí obhajujúcich ľudské práva žien, detí, LGBTI ľudí, ako aj práva v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a rodovú rovnosť. Fakt, že úvodnú reč pri dnešnom odovzdávaní ceny mal mať apoštolský nuncius Mario Giordana, považujú aktivisti za znepokojivý signál pre verejnosť, že vláda podlieha tlakom katolíckej cirkvi a toleruje jej útoky na ľudí zasadzujúcich sa za univerzálne ľudské práva v SR.

"Práve z tohto dôvodu, ako ľudia biskupmi označení za nepriateľov národa, nemienime svojou účasťou na odovzdávaní cien legitimizovať zasahovanie predstaviteľov katolíckej cirkvi do agendy ľudských práv," konštatovali na záver.

Ministerstvo považuje rozhodnutie aktivistov za poľutovaniahodné

Ministerstvo zahraničných vecí považuje za poľutovaniahodné, že niektorí zástupcovia mimovládnych organizácií nepochopili základnú myšlienku tradičného galavečera. Ten organizuje pravidelne na sklonku roka. Jeho účelom je poďakovanie sa z úrovne ministra zástupcom diplomatického zboru akreditovaným v SR za úspešnú spoluprácu s MZV a ministrom osobne.

"Pri tejto príležitosti vystúpi Miroslav Lajčák a za diplomatický zbor služobne najstarší diplomat – doyen. Tento ceremoniálny titul v súčasnosti prináleží apoštolskému nunciovi Mariovi Giordanovi. Nadnes večer sa však ospravedlnil a jeho príhovor prednesie v jeho zastúpení iný diplomat, čo bolo signatárom otvoreného listu vopred známe," uviedol pre TASR šéf tlačového odboru MZV Peter Susko.

Ako pokračoval, je nezmyselné preklápať tento rozmer dnešného galavečera do následného odovzdávania ocenení dvom osobnostiam, ktoré nominovali práve zástupcovia občianskej spoločnosti. Dodal, že toto ocenenie považuje ministerstvo za dôležité a v istom zmysle symbolické potvrdenie spolupráce štátneho a mimovládneho sektora ako významnej súčasti občianskej spoločnosti.

"Hoci rešpektujeme rozhodnutie signatárov otvoreného listu neprijať pozvanie na slávnostný galavečer, sme presvedčení, že svoje rozhodnutie mohli oznámiť aj iným spôsobom, a vďaka nepochopeniu reality zbytočne nepolarizovať už aj tak dosť napätú situáciu v ľudskoprávnom dialógu v slovenskej spoločnosti. Je prinajmenšom čudné, ak nie absurdné, keď na jednej strane volajú po tolerancii a na druhej strane sami poľutovaniahodne preukazujú jej absenciu,"
uzavrel Susko.