Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Grécko sprístupnilo aplikáciu, ktorá má turistom slúžiť ako sprievodca

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Prostredníctvom aplikácie je tiež možné tlačidlom 112 odoslať SMS na operačné stredisko gréckeho ministerstva civilnej ochrany.

Bratislava 13. júna (TASR) - Turisti a návštevníci Grécka môžu od pondelka (10. 6.) využívať novú mobilnú aplikáciu mAiGreece, ktorá má slúžiť ako digitálny cestovný asistent v krajine. S využitím asistencie umelej inteligencie (AI) má poskytovať čo najlepšie služby a okamžitý prístup k dôležitým informáciám v prípade núdze. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Používateľ môže s aplikáciou komunikovať písomne alebo ústne vo svojom rodnom jazyku. "Odpovede aplikácie sú k dispozícii v 31 jazykoch, vrátane slovenského jazyka, t. j. 24 úradných jazykov EÚ a ďalšie pridané jazyky sú arabský, albánsky, čínsky, hebrejský, japonský, kórejský a turecký," doplnilo MZVEZ. Adresár odpovedí pokrýva informácie z celého územia Grécka, týkajúce sa nemocníc, zdravotných zariadení, lekární, veľvyslanectiev, policajných staníc, kostolov, pamiatok či múzeí alebo pláží.

Prostredníctvom aplikácie je tiež možné tlačidlom 112 odoslať SMS na operačné stredisko gréckeho ministerstva civilnej ochrany, aj s uvedením zemepisnej polohy odosielateľa, a účelom okamžitej pomoci. "Personalizovaná možnosť lokalizácie (GPS) poskytuje komplexnú databázu informácií a odporúčaní, vrátane informácií z webového sídla www.visitgreece.gr," dodal rezort. Okrem toho aplikácia poskytne jasné pokyny, čo majú návštevníci robiť v prípade straty pasu alebo peňaženky.