Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

M. Eštok: Otvorenie veľvyslanectva SR v Alžírsku prispeje k vzťahom

Na archívnej snímke štátny tajomník MZVaEZ Marek Eštok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zároveň podotkol, že pre rozvoj dvojstranných vzťahov má najväčší potenciál hospodárska spolupráca a najmä sektor energetiky, obnoviteľných zdrojov či poľnohospodárstva a bezpečnosti.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marek Eštok v pondelok prijal v Bratislave mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Alžírskej demokratickej a ľudovej republiky so sídlom vo Viedni Larbiho Latrocha. Zhodli sa, že rozhodnutie znovu otvoriť zastupiteľský úrad SR v Alžírsku je kľúčovým krokom, ktorý povedie k oživeniu a rozvoju slovensko-alžírskych bilaterálnych vzťahov. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

"Zriadenie zastupiteľského úradu SR v Alžírsku je príležitosťou obnoviť diplomatickú a ekonomickú prítomnosť v krajine, s ktorou nás spájajú historické väzby a ktorá v posledných rokoch ponúka ekonomické príležitosti z hľadiska obchodu a investícií v mnohých oblastiach," uviedol Eštok.

Rezort priblížil, že partneri rokovali o regionálnom vývoji na Blízkom východe či zintenzívnení bilaterálnej spolupráce prostredníctvom plánovaných politických konzultácií na úrovni štátnych tajomníkov. "Vzťahy s Alžírskom boli ešte počas existencie Československa veľmi rozvinuté, v mnohých oblastiach nadštandardné," dodal štátny tajomník. Zároveň podotkol, že pre rozvoj dvojstranných vzťahov má najväčší potenciál hospodárska spolupráca a najmä sektor energetiky, obnoviteľných zdrojov či poľnohospodárstva a bezpečnosti.