Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Chystáte sa na paralympiádu do Paríža? Pozor na obmedzenia v doprave

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Otvárací ceremoniál paralympiády sa uskutoční stredu (28. 8.) od 20.00 do 23.15 h v centre Paríža na námestí Place de la Concorde.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na viaceré podujatia paralympiády (28. 8. - 8. 9.), počas ktorých bude dochádzať k výrazným obmedzeniam v doprave v Paríži a jeho okolí. Občanom SR odporúča vopred si naplánovať cestu v tomto období, aby sa mohli pohybovať bez problémov. Rezort o tom informoval na webe.

Otvárací ceremoniál paralympiády sa uskutoční stredu (28. 8.) od 20.00 do 23.15 h v centre Paríža na námestí Place de la Concorde. "Samotnému ceremoniálu bude predchádzať sprievod športovcov a príchod ohňa na Champs-Élysées," ozrejmilo ministerstvo.

Preteky v paracyklistike sa uskutočnia v Clichy-sous-Bois od 4. do 7. septembra (celý deň, každý uvedený deň). "Ak máte záujem pohybovať sa počas cestných pretekov v uvedenej časti mesta, musíte sa preukázať preukazom pass jeux aj v červenej zóne," upozornilo MZVEZ.

Počas sledovania cyklistických pretekov v exteriéri návštevníkom zvlášť odporúča mať pod dohľadom svoje osobné veci, mobilné telefóny a doklady vzhľadom na riziko krádeží. Ministerstvo radí dbať i na zvýšenú ostražitosť v metrách, vlakoch Réseau Express Régional (RER) a priestoroch so zvýšeným počtom osôb.

"Odporúčame urobiť si fotokópiu údajovej strany cestovného dokladu a uložiť ju oddelene od ostatných dokladov alebo si nasnímať cestovné doklady do mobilného telefónu. Zároveň odporúčame uložiť si doklady na bezpečné miesto, napríklad do hotelového trezora. Stratu alebo odcudzenie dokladov nahláste miestnej polícii a vyžiadajte si písomné potvrdenie o hlásení udalosti," podotkol rezort.

V posledný deň (8. 9.) doobeda sa uskutoční paralympijský maratón, ktorý sa beží z La Courneuve na Les Invalides. Následne je naplánovaný záverečný ceremoniál paralympijských hier na Stade de France, ozrejmilo MZVEZ.

Pre lepšiu orientáciu k dopravným obmedzeniam počas podujatí v rámci paralympiády zároveň odporúča návštevníkom Paríža naďalej sledovať interaktívnu mapu, na ktorej je možné nájsť informácie o doprave a pohybe po meste v ľubovoľný deň a hodinu aj vopred.

V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Paríži (+33 6 72 07 68 32) alebo v pracovných dňoch v čase od 8.00 do 15.30 h Konzulárne informačné centrum MZVEZ SR (+421 2 5978 5978).