Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Pozor na dôsledky blížiaceho sa tajfúnu v Japonsku

Veľké vlny narážajú na pobrežie v japonskom meste Iwaki v prefektúre Fukušima 16. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Slovenským občanom nachádzajúcim sa v tejto oblasti odporúča opatrnosť, sledovať predpoveď počasia a riadiť sa pokynmi miestnych úradov a bezpečnostných zložiek.

Bratislava 28. augusta (TASR) - V prefektúre Kagošima, nachádzajúcej sa na ostrove Kjúšú v Japonsku, platí najvyššie varovanie pred silným vetrom, dažďom a vysokými vlnami v dôsledku blížiaceho sa tajfúnu Shanshan. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na to upozornilo na webe.

"Ide o najsilnejšie varovanie na stupnici 0 až 4. Zároveň sa očakáva ďalší nárast na sile tajfúnu a jeho postupný presun do severných a východných prefektúr Japonska," doplnil rezort.

Slovenským občanom nachádzajúcim sa v tejto oblasti odporúča opatrnosť, sledovať predpoveď počasia a riadiť sa pokynmi miestnych úradov a bezpečnostných zložiek. "Bližšie informácie vrátane predpovede a varovaní je možné nájsť na webovej stránke Japonskej meteorologickej agentúry alebo na stránkach médií," dodalo MZVEZ.

V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu Veľvyslanectva úradu Slovenskej republiky v Tokiu (+819096892000) alebo v pracovných dňoch v čase od 8.00 do 15.30 h Konzulárne informačné centrum MZVEZ SR (+421 2 5978 5978).