Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Riaditeľkou vyšehradského fondu sa stala Linda Kapustová Helbichová

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nastupujúca výkonná riaditeľka MVF Kapustová Helbichová doteraz pôsobila v rámci MZVEZ v oblasti ekonomickej diplomacie.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Výkonnou riaditeľkou Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF) sa od štvrtka stala slovenská diplomatka Linda Kapustová Helbichová. Nahradila doterajšieho riaditeľa, ktorým bol zástupca Českej republiky Petr Mareš. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Vyšehradská štvorka je unikátny projekt spájajúci Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko v témach spoločného záujmu, k čomu významne prispieva aj Medzinárodný vyšehradský fond. Podporuje praktické programy v oblasti vzdelávania, vedy, výskumu, kultúry či cezhraničnej spolupráce. Verím, že pod vedením novej riaditeľky bude naďalej pokračovať naša medzinárodná vyšehradská spolupráca, a to aj za hranicami V4," zhodnotil šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) a dodal, že Kapustová Helbichová prináša skúsenosti a odborné znalosti, ktoré budú pre MVF dôležitým prínosom. Zároveň jej vo funkcii zaželal čo najviac úspechov.

Nastupujúca výkonná riaditeľka MVF Kapustová Helbichová doteraz pôsobila v rámci MZVEZ v oblasti ekonomickej diplomacie, v minulosti zastávala pozíciu zástupkyne veľvyslanca na slovenskej ambasáde vo švajčiarskom Berne a takisto funkciu zástupkyne výkonného riaditeľa MVF.

MVF so sídlom v Bratislave je inštitucionalizovanou formou vzájomnej spolupráce štátov Vyšehradskej skupiny. V pozícii výkonného riaditeľa MVF pôsobí slovenský diplomat tretíkrát. Slovensko malo svojho zástupcu vo vedúcej pozícii v rokoch 2000 - 2003 (Urban Rusnák) a 2012 - 2015 (Karla Wursterová).