Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Slovensko

Na dátovú sieť v Správe TANAP-u by sa mohlo presunúť 150.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Kapitálový transfer vo výške 150.000 eur poskytli Správe TANAP-u v roku 2022 na rekonštrukciu budovy vo Svite.

Bratislava 2. júla (TASR) - Na vybudovanie nového a moderného systému dátovej siete v Správe Tatranského národného parku (TANAP) by sa mohlo presunúť 150.000 eur. Cieľom je zabezpečiť dostatočnú kybernetickú bezpečnosť organizácie. Vyplýva to z návrhu, ktorým sa má zmeniť účel použitia kapitálového transferu. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo materiál do medzirezortného pripomienkového konania.

Kapitálový transfer vo výške 150.000 eur poskytli Správe TANAP-u v roku 2022 na rekonštrukciu budovy vo Svite. Žiadosť o poskytnutie predkladala Štátna ochrana prírody SR ešte pred reformou národných parkov. "V roku 2023 bol vypracovaný projekt na požadované práce na budove, na základe ktorého boli práce klasifikované ako oprava a údržba budovy (bežné výdavky), čiže nespĺňali charakter investície," skonštatovalo ministerstvo.

Súčasne podľa MŽP došlo v priebehu roka 2023 k zmene účelu budovy, ktorá bola dovtedy administratívnou budovou pre zamestnancov Správy TANAP-u. Z dôvodu organizačných aj úsporných opatrení boli zamestnanci presťahovaní do sídla správy do Tatranskej Lomnice. "V súčasnosti sú opravy budovy dočasne odložené, v blízkej budúcnosti bude jej využitie prehodnotené, pričom sa predpokladá zmena účelu budovy a prípadné vyhlásenie budovy za dočasne prebytočný majetok," priblížil rezort.

Navrhuje preto zmeniť účel použitia kapitálového transferu na rekonštrukciu lokálnej počítačovej siete na ústredí správy, Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u a následne vyvolané stavebné úpravy v budovách. "Vybudovanie novej pasívnej časti počítačovej siete je vyvolané hraničným stavom funkčnosti počítačovej siete (LAN) v budovách správy," uviedlo MŽP.

Tvrdí, že vybudovaním nového a moderného systému dátovej siete je možné zabezpečiť dostatočnú kybernetickú bezpečnosť Správy TANAP-u, ktorá zlepší pripravenosť na bezpečnostné hrozby, obmedzí bezpečnostné incidenty a zamedzí kybernetickej kriminalite.