Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Slovensko

Na podporu športu v roku 2025 plánuje štát vyčleniť 171 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2025 z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý v utorok schválila vláda.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Štát by mal šport a jeho rozvoj podporovať v roku 2025 sumou 171 miliónov eur. Financovať ho bude prostredníctvom kapitol štyroch ministerstiev a Fondu na podporu športu (FNPŠ). Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2025 z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý v utorok schválila vláda.

Najväčšia časť výdavkov na šport bude financovaná prostredníctvom kapitoly Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR vo výške 157 miliónov eur vrátane 60 miliónov pre FNPŠ. "Výdavky sú na financovanie školského a univerzitného športu, na príspevok uznanému športu, príspevok za zásluhy v športe, na financovanie športu zdravotne znevýhodnených, športu súvisiaceho s reprezentáciou SR na medzinárodných športových podujatiach," vysvetľuje MF. "Vo výdavkoch na šport sú rozpočtované aj prostriedky na dobudovanie športovej infraštruktúry národného významu v sume 13,3 milióna eur," dodáva ministerstvo.

Poukazuje aj na to, že významným zdrojom financovania športu je odvod z prevádzkovania lotériových hier, ktorý sa na základe predikcie z roku 2024 premieta do návrhu rozpočtu na rok 2025 vo výške 50 miliónov eur.

Do rozpočtu boli zapracované výdavky v roku 2025 v sume 500.000 eur na zabezpečenie účasti Športovej reprezentácie SR v rokoch 2025 až 2027 na Zimných olympijských hrách 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo, Zimných paralympijských hrách 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo, 25. Letných deaflympijských hrách 2025 v Tokiu a Svetových zimných hrách špeciálnych olympiád 2025 v Turíne. "Zároveň došlo k zvýšeniu rozpočtu príspevkových organizácií Národné športové centrum a Antidopingová agentúra SR celkovo o 1,15 milióna eur," dodáva MF.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže SR po delimitácii prostriedkov športu do kapitoly MCRŠ SR bude naďalej financovať projekty "Tréneri v škole" a "Športové súťaže", na ktoré je v rozpočte rezortu školstva na rok 2025 alokovaná suma 1,74 milióna eur.

Osobitné kapitoly pre šport majú vo svojich rozpočtoch aj Ministerstvo obrany SR (8,7 milióna eur) a Ministerstvo vnútra SR (3,5 milióna eur).

Autori materiálu upozorňujú, že cieľom je podporovať šport pre všetkých ako odporúčaný spôsob aktívneho životného štýlu širokej verejnosti, najmä detí a mládeže. "V porovnaní s priemerom krajín EÚ (aj V3) boli verejné zdroje vynakladané na šport a rekreáciu na Slovensku dlhodobo podpriemerné. Vytvorenie MCRŠ a takisto zvýšenie alokácie Fondu na podporu športu z 20 na 60 miliónov eur ročne by mali priblížiť výdavky k úrovniam európskeho priemeru," dodáva predkladateľ.