Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

Séria veľkých horúčav na Slovensku: Teploty prekonali 35 stupňov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Meteorológovia zaznamenali v piatok (12. 7.) najvyššiu hodnotu, 37,9 stupňa Celzia, na meteorologickej stanici Mužla.

Bratislava 17. júla (TASR) - Na Slovensku začala od 9. júla séria dní, v ktorých maximálna denná teplota dosahovala 35 stupňov Celzia a viac. Tieto hodnoty sa približovali k rekordom maximálnej dennej teploty a v niektorých dňoch boli aj prekonané. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

"Utorok (9. 7.) maximálna denná teplota vzduchu na Slovensku dosiahla najvyššiu hodnotu v Slovenskom Grobe 35,8 stupňa Celzia a počas tohto dňa 35 stupňov Celzia a viac zaznamenali štyri meteorologické stanice na Slovensku," priblížili meteorológovia.

V stredu (10. 7.) bolo najteplejšie (37,3 stupňa Celzia) na meteorologickej stanici Mužla a v Slovenskom Grobe. Táto teplota je podľa SHMÚ novým celoslovenským rekordom tejto charakteristiky teploty vzduchu pre 10. júl. V priebehu tohto dňa zaznamenalo 35 a viac stupňov 24 meteorologických staníc na Slovensku, čo je takmer jedna štvrtina, skonštatovali meteorológovia.

Jedenásť meteorologických staníc SHMÚ zaznamenalo počas štvrtka (11. 7.) 35 a viac stupňov Celzia. Najteplejšie bolo v Somotore, a to 36,6 stupňa Celzia.

Meteorológovia zaznamenali v piatok (12. 7.) najvyššiu hodnotu, 37,9 stupňa Celzia, na meteorologickej stanici Mužla. "Bol to tiež celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 12. júl, pričom 35 stupňov Celzia a viac počas tohto dňa zaregistrovalo 13 meteorologických staníc," tvrdí SHMÚ.

V sobotu (13. 7.) dosiahla teplota najvyššiu hodnotu vo Vysokej nad Uhom 36,7 stupňa Celzia a opäť to bol celoslovenský rekord pre 13. júl. Viac ako 35 stupňov Celzia zaznamenalo desať staníc.

Najvyššia teplota bola v nedeľu (14. 7.) v Somotore (36,1 stupňa Celzia). Počas tohto dňa zaregistrovali 35 a viac stupňov tri stanice.

V pondelok (15. 7.) zaznamenali najvyššiu maximálnu dennú teplotu v Dudinciach 36,1 stupňa Celzia. Hodnotu 35 stupňov a viac registrovali ešte na ďalších siedmich meteorologických staniciach. "Bol to v poradí už siedmy deň s takto vysokou maximálnou teplotou vzduchu bez prerušenia na Slovensku. Táto séria dní je poznačená aj dusnom. Vysoké denné teploty vzduchu spojené s dusnom negatívne vplývajú tepelným stresom na živé organizmy," uviedol SHMÚ.