Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

Peter G. a Ladislav V. odmietli dohodu o vine a treste

Na snímke Ladislav V., ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš v sprievode Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 8. júla 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dvojica Peter G. a Ladislav V. bola zadržaná na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš.

Pezinok 8. júla (TASR) – Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter G. a expolicajt Ladislav V. vo štvrtok odmietli návrh samosudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Ruženy Sabovej na uzavretie dohody o vine a treste. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tak pristúpil k čítaniu obžaloby a pokračuje sa v hlavnom pojednávaní.

Prokurátor podal na súd obžalobu z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Z podanej obžaloby vyplýva, že obaja mali participovať na zrušení predbežného opatrenia Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti majetok. Rozhodnutie KÚFS mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku vo výške 400.000 eur, ktorý mali rozdeliť aj iným osobám.

Prokurátor podal na ŠTS obžalobu 19. mája. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desiatich do 15 rokov.

Dvojica Peter G. a Ladislav V. bola zadržaná na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Stíhanie voči Lučanskému zastavili po jeho úmrtí. Bývalý námestník SIS Beňa uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

Peter G. aj Ladislav V. vyhlásili, že sú nevinní

Na snímke Peter G., ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš v sprievode Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 8. júla 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Obžalovaní bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter G. a expolicajt Ladislav V. na štvrtkovom hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásili, že sú nevinní. Obaja čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

„V prípade, ktorý sa mi kladie za vinu a za ktorý bola podaná obžaloba, sa cítim byť nevinný,“ vyhlásil Peter G. Rozhodol sa vypovedať. Rovnako Ladislav V. skonštatoval, že uvedený skutok nespáchal a je nevinný. Takisto bude vypovedať.

Spoločný advokát obžalovaných Adrián Kucek na súde uviedol, že Peter G. odmieta podiel na prijímaní úplatku. Jeho konanie malo súvisieť iba s plnením služobných úloh a povinností. Poukázal na to, že majiteľa firmy Bopal, ktorý je v prípade ako poškodený, monitorovali niektoré štátne orgány ako kriminálne "závadovú" osobu. Kucek tvrdí, že jeho cieľom bolo spochybniť Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS), ktorý voči jeho firme vydal predbežné opatrenia.

Prijatie úplatku odmieta podľa advokáta aj Ladislav V. Kucek chce konaním pred súdom preukázať, že výpoveď majiteľa firmy je účelová v snahe vytvoriť si obranu proti rozhodnutiam KÚFS, ktoré súviseli s podozreniami v oblasti daňovej trestnej činnosti.

Na štvrtkovom pojednávaní bude najskôr vypovedať Ladislav V. a potom Peter G.

Peter G. i Ladislav V. odmietajú, že prijali úplatok


Na snímke Ladislav V., ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš v sprievode Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 8. júla 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Obžalovaní bývalý predstaviteľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter G. a expolicajt Ladislav V. odmietajú prijatie úplatku. Podľa obžaloby ho zobrali za zrušenie predbežného opatrenia Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti majetok. Pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku Peter G. deklaroval, že s majiteľom firmy Dušanom Bočkayom, ktorý v prípade vystupuje ako poškodený, sa stretol iba v rámci plnenia služobných povinností. Ladislav V. ho označil za známeho.

Peter G. uviedol, že s majiteľom firmy sa stretol iba raz, na stretnutie ho poslal jeho nadriadený Boris Beňa. Malo ísť o súčasť plnenia služobnej úlohy, ktorej cieľom bolo získať elektronický nosič s citlivými údajmi v rámci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Bývalý príslušník SIS opisoval vo výpovedi najmä jednotlivé schôdzky, na ktorých sa v rôznom zložení zúčastňoval Beňa, Bočkay, spolupracujúca osoba a vtedajší riaditeľ KÚFS Ľudovít Makó. Konali sa mimo úradných priestorov.

Beňa mal požiadať Makóa o pomoc pre Bočkaya, ktorý mal v tom čase zaistený majetok zo strany KÚFS. Bočkaya mali chcieť získať na spoluprácu, spolupracujúca osoba mala v tomto zámere pomôcť. Jej identitu Peter G. neodkryl, poprel však, že ide o spoluobžalovaného.

V objekte sauny na Zochovej chate, ktorá sa s prípadom spája, sa podľa svojich slov Peter G. zúčastňoval len v rámci služobných povinností, keďže tam chodil Beňa. Ladislav V. odmietol, že by do sauny chodil.

Ladislav V. vypovedal, že s Bočkayom ho zoznámil spoločný kamarát okolo roku 2015. Na Bočkayov podnet si vymenili čísla. Oslovil ho až v roku 2018, keď sa stretli asi päťkrát. Zveril sa mu aj s problémami v podnikaní. Neskôr mu priniesol aj rozhodnutie o zablokovaní majetku s firmou Bopal. Ladislav V. mu mal povedať, že podľa neho je rozhodnutie nezákonné a odporučil mu riešiť to s advokátom. Dokopy od neho prijal asi 150 eur, peniaze podľa svojich slov nežiadal. Odmietol, že by prijal úplatok vo výške 200.000 eur.

Bočkay ponúkol Ladislavovi V. aj prácu bezpečnostného manažéra vo svojej firme, čo odmietol. Potom komunikácia ustala. Ako uviedol Ladislav V., nebol to jeho kamarát, len jeden zo známych.

Ľudovíta Makóa ani Borisa Beňa podľa svojich slov Ladislav V. nepozná. Nevedel zdôvodniť, prečo sa ho Bočkay na tieto kontakty pýtal.

Obaja obžalovaní vypovedali, že sa poznali z práce na krajskom riaditeľstve Policajného zboru. Po prevelení na rôzne oddelenia sa stretávali súkromne.

Samosudkyňa ŠTS Ružena Sabová na záver štvrtkového pojednávania prečítala tiež výpoveď nebohého Františka Böhma, ktorý čelil viacerým obvineniam.

V piatok (9. 7.) má pojednávanie pokračovať, vypovedať má bývalý námestník SIS Boris Beňa, ktorý v prípade uzavrel dohodu o vine a treste, ale aj Makó. Bočkaya sa zatiaľ nepodarilo upovedomiť o predvolaní.