Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Na Tankových dňoch Laugaricio predstavili Švédi ľahký tank CV90120

Na snímke pásové obrnené vozidlo CV-90. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Po úspešnej spolupráci na projekte bojového vozidla pechoty CV90 je podľa Turkcana možná aj spolupráca pri výrobe a dodávke ľahkých tankov.

Trenčianske Stankovce 29. júna (TASR) - Výrazné posilnenie výzbroje Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky môže priniesť ľahký tank CV90120. Švédska spoločnosť BAE Systems Hägglunds ho v sobotu predstavila v rámci Tankových dní Laugaricio v areáli neďaleko obce Trenčianske Stankovce v Trenčianskom okrese. TASR o tom informoval riaditeľ platformy CV90 spoločnosti BAE Systems Hägglunds Tarkan Turkcan.

Tank CV90120 je podľa neho postavený na rovnakom podvozku ako bojové vozidlo pechoty CV90, na ktorého výrobe pre OS SR BAE Systems Hägglunds a jeho slovenskí priemyselní partneri už intenzívne pracujú a nedávno ho kúpila slovenská armáda.

"Na Tankových dňoch Laugaricio prezentujeme tank strednej hmotnosti. Priemerná hmotnosť bojového tanku je dnes asi 60 až 70 ton. Hmotnosť tanku CV90120 nepresiahne 38 ton, na Slovensku tak prejde cez mosty bez toho, aby bola potrebná ďalšia ťažká technika na transport tanku cez rieky," pripomenul Turkcan.

Ako dodal, spoločnosť BAE Systems Hägglunds pracuje na projekte ľahkého tanku už od 90. rokov minulého storočia. Hlavným cieľom je dostať rovnakú silu ťažkých bojových tankov tam, kam sa pre svoju hmotnosť nemôžu dostať.

Tank s výkonom 950 konských síl dosahuje maximálnu rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. Vybavený je 120-milimetrovým kanónom, dojazd na jednu nádrž je 600 kilometrov. Pancierovanie poskytuje vysokú mieru ochrany posádky. Nová verzia bude mať veliteľský zameriavač s pripojenou diaľkovou zbraňovou stanicou, ktorá bude slúžiť na boj proti bezpilotným lietadlám.

Po úspešnej spolupráci na projekte bojového vozidla pechoty CV90 je podľa Turkcana možná aj spolupráca pri výrobe a dodávke ľahkých tankov. "Všetko bude záležať na rozhodnutí slovenskej vlády," doplnil.