Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Na západe je bez elektrickej energie približne 6000 odberných miest

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Celkovo bolo výpadkom elektrickej energie postihnutých viac ako 135.000 zákazníkov.

Bratislava 13. júla (TASR) - Mimoriadna situácia pre výpadok elektrickej energie vplyvom silného vetra a búrok je vyhlásená na takmer celom území západného Slovenska. Aktuálne je približne 6000 odberných miest bez elektrickej energie, celkovo bolo výpadkom elektrickej energie postihnutých viac ako 135.000 zákazníkov. TASR o tom informovala hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej (ZSD) Michaela Dobošová. ZSD zatiaľ nevie potvrdiť, či bude ešte v sobotu na všetkých miestach obnovená dodávka elektrickej energie.

"Vplyvom nepriaznivého počasia - silného vetra a intenzívnych búrok - sme včera v noci zaznamenali na západnom Slovensku zvýšený počet výpadkov elektrickej energie," priblížila hovorkyňa. Hlavnou príčinou vzniku porúch bol silný búrkový front. Okrem úderov bleskov spôsobili poruchy aj popadané stromy a konáre a polámané stožiare.

Západoslovenská distribučná deklaruje, že na odstraňovaní porúch sa intenzívne pracuje. "Tam, kde to bolo možné, sme zabezpečili presmerovanie tokov v rámci fungujúcej technologickej infraštruktúry. Práce na odstraňovaní porúch neustále pokračujú," uviedla Dobošová. Vzhľadom na závažnosť si niektoré poruchy vyžadujú dlhší čas na opravu. "Preto zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že bude dodávka elektrickej energie obnovená na úplne všetkých miestach ešte v priebehu dnešného dňa. Zákazníkov preto prosíme o trpezlivosť," uzavrela.