V surovom stave bol dlhý 20,46 metra a široký 43 centimetrov.
Autor TASR
Beckov 20. októbra (TASR) – Najdlhší slovenský koláč mrežovník, ktorý dnes piekli v Beckove (okres Nové Mesto nad Váhom), bol v surovom stave dlhý 20,46 metra a široký 43 centimetrov. TASR to potvrdil komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.
Na výrobu koláča spotrebovali podľa Martiny Striežencovej z 25-členného tímu žien, ktoré koláč pripravovali, 43 kilogramov hladkej múky, 18 kilogramov práškového cukru, 14,4 kilogramu tuku, 144 polievkových lyžíc rumu, 144 vajec, 72 práškov do pečiva a 72 slivkových lekvárov. „Spojili sa všetky generácie – mladí, rodičia, žiaci, starí ľudia. Povedali si, že by sme mohli upiecť najdlhší mrežovník na Slovensku, lebo takýto rekord tu ešte nebol. A stanovili sme si, že by ten mrežovník mal mať 20 metrov,“ povedala Striežencová.
Rekordný koláč piekli štyri hodiny v kultúrnom dome a materskej škôlke v rúrach na najväčšie plechy a vyrobili z neho približne 1800 porcií. „Mrežovník nie je typický pre Beckov, ale je typický na jeseň. Pečie sa na jeseň, pretože vtedy je uvarený slivkový lekvár a je to také pečivo starých materí. Taký ozaj dobrý koláč. Ľudia mali recept, ktorí sme vybrali z viacerých receptov a podľa neho piekli,“ dodala Striežencová.
Na výrobu koláča spotrebovali podľa Martiny Striežencovej z 25-členného tímu žien, ktoré koláč pripravovali, 43 kilogramov hladkej múky, 18 kilogramov práškového cukru, 14,4 kilogramu tuku, 144 polievkových lyžíc rumu, 144 vajec, 72 práškov do pečiva a 72 slivkových lekvárov. „Spojili sa všetky generácie – mladí, rodičia, žiaci, starí ľudia. Povedali si, že by sme mohli upiecť najdlhší mrežovník na Slovensku, lebo takýto rekord tu ešte nebol. A stanovili sme si, že by ten mrežovník mal mať 20 metrov,“ povedala Striežencová.
Rekordný koláč piekli štyri hodiny v kultúrnom dome a materskej škôlke v rúrach na najväčšie plechy a vyrobili z neho približne 1800 porcií. „Mrežovník nie je typický pre Beckov, ale je typický na jeseň. Pečie sa na jeseň, pretože vtedy je uvarený slivkový lekvár a je to také pečivo starých materí. Taký ozaj dobrý koláč. Ľudia mali recept, ktorí sme vybrali z viacerých receptov a podľa neho piekli,“ dodala Striežencová.