Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 2. november 2024
< sekcia Slovensko

Nakazená kuracina z Poľska sa k zákazníkom dostala v 5 zariadeniach

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Tomáš Halász

Kuracie mäso z Poľska nakazené salmonelou sa k zákazníkom dostalo v piatich zariadeniach. Šlo o viac ako sto kilogramov, jedlo sa nepripravovalo v predškolských a školských jedálňach.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Kuracie mäso z Poľska nakazené salmonelou sa k zákazníkom dostalo v piatich zariadeniach. Šlo o viac ako sto kilogramov, jedlo sa nepripravovalo v predškolských a školských jedálňach. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

"Nevyhovujúci výrobok bol skonzumovaný vo forme pripravených hotových pokrmov. K dnešnému dňu neboli zaznamenané žiadne zdravotné komplikácie," uviedol Rovný. Jedlá sa podľa neho pripravovali minulý týždeň v stredu (15.4.), štvrtok (16.4.) a piatok (17.4.).

Hygienici celkovo skontrolovali 23 zariadení z distribučného zoznamu, z toho bolo šesť jedální pri materských školách, základných a stredných školách a jedna jedáleň pre dôchodcov. Nakazené mäso doviezla na Slovensko spoločnosť Sniežik, konkrétne do okresu Nitra.

Počas kontrol sa podľa Rovného tiež zistilo, že desať kilogramov mäsa si cez zariadenia spoločného stravovania objednali ich zamestnanci, použili ho na súkromnú spotrebu.

Spoločnosť Sniežik doviezla na Slovensko 1200 kilogramov kuracieho mäsa. Z toho 360 bolo rozvezených do reštaurácií a školských jedální. Po tom, ako český potravinový dozor zistil v mäse dovezenom z Poľska salmonelu, vydal varovanie pre všetky krajiny Európskej únie.

Slovenskí hygienici sa situáciou začali zaoberať koncom minulého týždňa, kedy nariadili nakazené mäso sťahovať z prevádzok, ktoré ho nakúpili.