Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Náklad poštovej známky prezidenta sa v priebehu pár týždňov vypredal

Logo slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovenská pošta počas inauguračného dňa predala na Námestí SNP pred Thurzovým domom v Banskej Bystrici v mobilnej poštovej predajni približne 6000 kusov známok a 750 kusov FDC.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Celý náklad poštovej známky prezidenta SR Petra Pellegriniho sa v priebehu niekoľkých týždňov vypredal. Išlo o 157.000 kusov. Zároveň sa vypredali aj všetky sprievodné produkty, obálky prvého dňa vydania (FDC) v počte 6500 kusov a pamätné listy v počte 3000 kusov. TASR o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

"Pod úspech tejto emisie sa okrem vydareného návrhu známky v tvare kruhovej samolepky, vytvorenej jedným z najlepších grafických dizajnérov súčasnosti akademickým maliarom Vladislavom Rostokom, podpísala aj slávnostná inaugurácia známky spojená s autogramiádou, ktorá sa konala počas prvej návštevy prezidenta v jeho rodnom meste Banskej Bystrici 19. júna," priblížil Guzi.

Slovenská pošta počas inauguračného dňa predala na Námestí SNP pred Thurzovým domom v Banskej Bystrici v mobilnej poštovej predajni približne 6000 kusov známok a 750 kusov FDC. Veľkú väčšinu z nich Pellegrini aj podpísal. "Na uspokojenie záujmu o kúpu hárčekov prezidentských známok a FDC Slovenská pošta zabezpečila ich dotlač," dodal hovorca.

Zberateľov poštových známok v tomto roku zaujala aj známka venovaná ochrane prírody, ktorú vydali vo forme hárčeka s motívom dravého vtáka hadiara krátkoprstého. "Autor návrhu poštovej známky Jozef Česla vytvoril hárček známky ako pohľad na Morské oko zo Sninského kameňa s doplnením o viaceré raritné rastliny a živočíchy nachádzajúce sa v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, ktorá vznikla pred 50 rokmi," opísal Guzi. Dodal, že viacerí zberatelia ho pasovali za adepta ceny za najkrajšiu známku roka, ktorú každoročne udeľuje generálny riaditeľ Slovenskej pošty a minister dopravy SR.