Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Slovensko

NAPS Medzinárodný ekumenický koncert podporil dialóg a toleranciu.

NAPS Medzinárodný ekumenický koncert podporil dialóg a toleranciu už šestnásty raz Foto: OLES CHERESKO

Už šestnásty raz. Podujatím v rámci prebiehajúceho predsedníctva Maďarska v Rade EÚ oslávil Inštitút NAPS 20. výročie od svojho vzniku.

Bratislava 27. októbra (OTS) - Charitatívne a nekomerčné podujatie, ktoré umením spája a prehlbuje dialóg medzi národmi a náboženstvami, podporilo v jeho doterajšej histórii už mnoho domácich i zahraničných osobností.

Foto: OLES CHERESKO / Podpredseda vlády SR Tomáš Taraba počas úvodného príhovoru na XVI. NAPS Medzinárodnom ekumenickom koncerte 2024 v Slovenskej filharmónii v Bratislave.

Ekumenický koncert, ktorý sa tradične koná pod záštitou hierarchov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku, sa v tomto roku uskutočnil v nádherných priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave v sobotu 26. októbra 2024 pod spoločnou záštitou podpredsedov vlád Maďarska a Slovenskej republiky, Tomáša Tarabu a Zsoltsa Semjéna. Vicepremiér Taraba vo svojom príhovore v úvode koncertu ocenil význam kresťanských a ekumenických hodnôt v slovenskej spoločnosti i tisícročnú spoločnú históriu s naším južným susedom. Dobré susedské vzťahy a ich potenciál pre budúcnosť podčiarkol aj Miklós Soltész, štátny tajomník vlády Maďarska pre cirkvi, menšiny a občianske záležitosti, ktorý sa koncertu zúčastnil v zastúpení maďarského vicepremiéra Zsolta Semjéna. Posolstvo medzinárodného podujatia ocenil aj arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius na Slovensku, ktorý prítomným tlmočil pozdrav od pápeža Františka.

Foto: OLES CHERESKO / Spevácky zbor Lúčnica ponúkol prítomným spevy rímskokatolíckej tradície.

„V dnešných náročných časoch, ktoré sú poznačené zlými medziľudskými vzťahmi a bolestivými vojnovými konfliktmi, sa poslanie podujatia javí viac ako aktuálne,“ povedal počas koncertu zakladateľ a riaditeľ Inštitútu NAPS, Peter Solej a zároveň v krátkosti zhodnotil 20 rokov nekomerčných aktivít slovenského inštitútu.

Foto: OLES CHERESKO / Zakladateľ a riaditeľ Inštitútu NAPS Peter Solej poďakoval v závere koncertu všetkým, vďaka ktorým sa už 16-ty raz podarilo uskutočniť spoločnú „Našu Aktivitu Pre Slovensko.“

Na podujatí vystúpili viacerí poprední slovenskí umelci. Medzi nimi spevácky zbor Lúčnica, Detský a dievčenský spevácky zbor STVR ale aj operní sólisti: maďarská sopranistka Luca Balogh, Marianna Prievozníková Geleneky či Ondrej Mráz. Spevy východných kresťanov ponúkol zbor Cantica Instropolitana, ale aj charizmatický spevák Štefan Štec, ktorý si jedinečnou rusínskou piesňou uctil všetkých, ktorí kvôli vojne musia opustiť svoj rodný kraj. Židovské piesne si vyše 500 hostí vypočulo v podaní jedinečnej formácie Pressburger Klezmer Band. Celý ekumenický večer v Redute doprevádzal orchester Slovenskí symfonici pod dirigentskou taktovkou popredného slovenského dirigenta Adriana Kokoša. Vyše 150 umelcov prednieslo spevy v slovenskom, maďarskom, latinskom, staroslovienskom, nemeckom, rusínskom i hebrejskom jazyku. Moderátorom ekumenického koncertu bola Karin Majtánová. Poslanie koncertu ocenil vo svojom liste aj metropolita Pravoslávnej cirkvi českých krajín a Slovenska, arcibiskup Rastislav. Na podujatí sa osobne zúčastnil aj minister zdravotníctva SR Kamil Šaško a diplomati dvanástich krajín. Záver koncertu patril už tradične požehnaniu hierarchov kresťanských cirkví a modlitbe rabína židovskej náboženskej obce.

Foto: OLES CHERESKO / Charizmatický spevák Štefan Štec pri prednese staroslovienskeho žalmu spoločne s Máriou Mamrillovou a Dominikom Korytkom.

Inštitút NAPS založil Peter Solej pred dvadsiatimi rokmi, vtedy ako najmladší autor odbornej knihy na Slovensku i vo svete. Nezisková organizácia realizuje svoju činnosť v oblasti ekumenizmu, vzdelávania i kultúry. Aktivity občianskeho združenia sa v minulosti uskutočnili vo viacerých slovenských mestách. V roku 2012 sa NAPS stal historicky prvým partnerom medzinárodného centra dialógu Al Liqa´a, ktorý v Bejrúte ustanovil a založil melchitský patriarcha za pomoci sultána Ománu. Všetky doterajšie podujatia inštitútu boli realizované bez vstupných poplatkov, resp. za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitu. Čestným členom NAPS je aj slovenský exprezident Rudolf Schuster.

Foto: OLES CHERESKO / Biskupi kresťanských cirkví a rabín Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí pri záverečnom požehnaní a modlitbe.

Najvýznamnejšou a pravidelnou aktivitou Inštitútu NAPS je práve Medzinárodný ekumenický koncert. Doteraz na ňom vystúpili umelci z jedenástich krajín a podporu mu prejavili viaceré svetové autority. Na piaty ročník podujatia poslal svoj telegram vtedajší pápež Benedikt XVI., v roku 2012 bol koncert konaný v období predsedníctva Cyperskej republiky v Rade EÚ a zúčastnil sa ho aj legát jordánskeho princa. Deviaty ročník bol zase oficiálnym podujatím košického Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví Európy. V minulosti sa podujatie konalo aj pod spoločnou záštitou prezidentov Maďarska a Slovenska. V roku 2017 bol koncert venovaný pamiatke prvého prezidenta SR Michala Kováča, ktorý bol aj čestným členom Inštitútu NAPS. Podujatia sa v októbri 2017 v novej budove SND zúčastnil aj najbližší spolupracovník pápeža Františka v oblasti ekumenizmu, kardinál Kurt Koch a svojho osobného legáta naň vymenoval i líder pravoslávnych veriacich na celom svete, Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský. Tohtoročný, 16. ročník koncertu, sa uskutočnil v závere októbra v koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Záznam z podujatia odvysiela STVR na programe Dvojka 1. novembra 2024.