Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Slovensko

Národný ústav detských chorôb ponúkol detskej nemocnici v Kyjeve pomoc

Príslušníci záchraných zložiek zasahujú pri detskej nemocnici OCHMADIT po ruskom raketom útoku v ukrajinskej metropole Kyjev v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR/AP

Prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie NÚDCH Alexandra Kolenová deklarovala, že v prípade potreby sú na príjem pacientov pripravení.

Bratislava 8. júla (TASR) - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave ponúkol detskej nemocnici v ukrajinskom Kyjeve po pondelkovom útoku pomoc s umiestnením ťažko chorých detí. TASR o tom informovala manažérka pre PR a komunikáciu NÚDCH Zuzana Čižmáriková.

"Vhodné prostredie pre detského pacienta a pocit rodiča, že jeho dieťa je na bezpečnom mieste, kde nájde potrebnú pomoc a starostlivosť musí byť pre nás prvoradá. Naším cieľom je poskytnúť okamžitú podporu tým najzraniteľnejším - deťom, ktoré sa ocitli v mimoriadne ťažkej situácii a ak bude treba, vedia sa kolegovia na nás obrátiť aj v prípade iných diagnóz," poznamenal riaditeľ nemocnice Peter Bartoň.

Prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie NÚDCH Alexandra Kolenová deklarovala, že v prípade potreby sú na príjem pacientov pripravení. "Citlivo vnímame situáciu, ktorá nastala. Už v roku 2022 sme prijali na našu kliniku pacientov aj s ich maminami. Vtedy bolo dôležité, aby sme v nim mohli umocniť pocit, že sú v bezpečí a že im poskytneme tú najlepšiu dostupnú liečbu a starostlivosť. Rovnako je to aj dnes," dodala.

Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev, kde bola zasiahnutá aj detská nemocnica. Úrady hlásili z rôznych častí krajiny najmenej 20 obetí na životoch. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na ukrajinskú metropolu od začiatku ruskej agresie v roku 2022. Prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil Rusku odvetu a oznámil, že Ukrajina v reakcii na útok požiada o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.