Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

Návštevníkov DOD Národnej rady SR prekvapila veľkosť rokovacej sály

Na snímke návštevníci počas Dňa otvorených dverí Národnej rady SR 1. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR/AP

Okrem priestorov NR SR mohla verejnosť navštíviť Zrkadlovú sieň, Sálu federácie či Porcelánový salónik na Bratislavskom hrade, ktoré slúžia prevažne na účely prijatia zahraničných ústavných činiteľov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. septembra (TASR) - Viacerých návštevníkov Dňa otvorených dverí (DOD) v Národnej rade (NR) SR prekvapila svojou veľkosťou rokovacia sála parlamentu. Čakali, že bude väčšia. Niektorí sa tešili najmä na stretnutie s politikmi a ocenili možnosť porozprávať sa s nimi. Podujatie, ktoré sa konalo pri príležitosti Dňa Ústavy SR, otvoril príhovorom podpredseda NR SR poverený vykonávaním právomocí predsedu parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD).

"Aby ste si urobili lepší obraz, otvorili sme prístup do rokovacej sály, kde sa prijímajú zákony a vedie sa politický súboj. Dnešný deň otvorených dverí je dôležitý aj preto, lebo poslanci sa ako reprezentanti voličov stretnú s voličmi a môžu spoznať ich názor. Preto je dôležité hovoriť a nebáť sa diskusie. Práve vyjadrovanie slobodného názoru a otvorenosť sú pre našu demokraciu mimoriadne dôležité," uviedol v príhovore Žiga.

Na snímke príslušníci čestnej stráže držia vlajku Slovenskej Republiky počas otváracieho ceremoniálu Dňa otvorených dverí Národnej rady SR 1. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Podľa 77-ročnej Eleonóry pôsobí rokovacia sála v televízii oveľa väčšie ako naživo. "Zaujala ma šanca stretnúť sa s politikmi a prehodiť s nimi aj reč," doplnila. Pre svoj záujem o politické dianie na Slovensku prišiel aj 14-ročný Patrik s rodičmi. Takisto ho prekvapili priestory parlamentu. "Je to tu pekné, ale z internetu som čakal, že to je oveľa väčšie," uviedol po prehliadke.

Viacerí návštevníci prišli na DOD už niekoľkýkrát, spomedzi nich aj 64-ročná Margita, ktorá pre túto akciu pricestovala do Bratislavy deň vopred z Tornale. Páčilo sa jej stretnutie s politikmi v priestoroch Západnej terasy Bratislavského hradu.



Okrem priestorov NR SR mohla verejnosť navštíviť Zrkadlovú sieň, Sálu federácie či Porcelánový salónik na Bratislavskom hrade, ktoré slúžia prevažne na účely prijatia zahraničných ústavných činiteľov. Na hrade mohli občania bezplatne navštíviť expozície Slovenského národného múzea - Historického múzea.

Pripravená bola aj prehliadka techniky Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, ako napríklad pancierová limuzína, policajné autá či motorky. V areáli hradu bol aj sprievodný program v podobe statických ukážok vojenskej, policajnej i hasičskej techniky a rôzne dynamické či kynologické ukážky policajných útvarov či Finančnej správy SR.