Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Slovensko

NCZI: V SR sa minulý rok spotrebovali lieky za vyše 2,2 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za lieky sa vlani celkovo zaplatilo viac ako 2,2 miliardy eur. Zdravotné poisťovne z toho uhradili vyše 1,6 miliardy eur a pacienti viac ako 556 miliónov eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. júla (TASR) - Na Slovensku sa v minulom roku spotrebovalo 161 miliónov balení liekov. Finančná úhrada za ne predstavovala viac ako 2,2 miliardy eur. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a marketingu centra Alena Krčová.

"V roku 2023 bol zaznamenaný medziročný nárast spotreby humánnych liekov v úhradách, kým pri spotrebe vyjadrenej počtom balení evidujeme pokles. Celková finančná úhrada medziročne stúpla o 6,6 percenta," priblížilo NCZI.

Za lieky sa vlani celkovo zaplatilo viac ako 2,2 miliardy eur. Zdravotné poisťovne z toho uhradili vyše 1,6 miliardy eur a pacienti viac ako 556 miliónov eur.

Najväčší podiel vydaných balení v minulom roku tvorili lieky plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia (58,3 percenta) a voľnopredajné lieky (27,1 percenta). Najčastejšie predpisovanými liekmi boli lieky na kardiovaskulárny systém. Spomedzi voľnopredajných pacienti kupovali najmä lieky na ochorenia respiračného systému.

Na Slovensku sa v minulom roku vydalo aj 4,5 milióna balení dietetických potravín. Úhrada zdravotných poisťovní predstavovala 39,1 milióna eur a občanov 6,3 milióna eur. Spotrebovalo sa tiež 221,8 milióna balení zdravotníckych pomôcok. "Celková úhrada v sume 728,8 milióna eur predstavuje medziročný nárast o 16,1 percenta," dodalo NCZI.