Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Potravinári zistili v júni nedostatky 307 kontrolách

Na snímke nápis na tabuli pred budovou, v ktorej sídli Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS). Foto: TASR Jaroslav Novák

Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín sa podľa ŠVPS identifikovalo v hygiene budov a prevádzky, v predaji po dátume spotreby a v označovaní.

Bratislava 20. júla (TASR) - Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v júni 2024 vykonali 3569 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradná kontrola bola vykonaná u 1259 právnych subjektov a 2039 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 307 kontrolách. Z uvedeného počtu bolo zistených 1415 nedostatkov. Uviedla to v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

"Mimo pracovnej doby pri cielenej kontrole bolo vykonaných 54 úradných kontrol, počas ktorých inšpektori skontrolovali 23 právnych subjektov a 31 prevádzok. Nedostatky boli zistené u ôsmich maloobchodných prevádzok," spresnili veterinári.

Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín sa podľa ŠVPS identifikovalo v hygiene budov a prevádzky, v predaji po dátume spotreby a v označovaní.

Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 123 blokových pokút v celkovej výške 4200 eur. "Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 56 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 82.200 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 9000 eur," dodala ŠVPS.