Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Nemocnice: Konsolidačné opatrenia budú mať veľký vplyv na naše náklady

Na snímke zľava prvý viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Igor Pramuk, prezident ANS Marián Petko a prvý viceprezident ANS Jozef Minál počas tlačovej konferencie na tému Dofinancovanie na rok 2024 - 2025, zmluvy so zdravotnými poisťovňami a konsolidačný balíček 17. októbra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šaško začal v pondelok (14. 10.) rokovania so zástupcami zdravotníkov. Verí, že pri návrhu konsolidačných opatrení nájdu kompromis.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Navrhované konsolidačné opatrenia budú mať obrovský vplyv na náklady nemocníc. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to pripomenul predseda Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko s tým, že len zavedenie transakčnej dane si pre členov ANS vyžiada navýšenie o 12,5 milióna eur. Dodal, že ANS na to upozornila aj v stredu (16. 10.) na rokovaní s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD).

Petko podotkol, že transakčná daň by sa nemala týkať štátnych príspevkových organizácií, ale dotkne sa nemocníc združených v ANS. "Nemôže byť nerovnosť na trhu poskytovania zdravotnej starostlivosti, že jedných nemocníc sa to týka a iných nie," povedal s tým, že rezortného šéfa požiadal, aby problematiku riešil s ministrom financií. Šaška tiež upozornil, že obrovský vplyv na náklady bude mať aj zvýšenie DPH. Spoločne tiež kvantifikovali, že ak by sa nakoniec konsolidácia nedotkla platov zdravotníkov, nemocnice zdužené v ANS budú na ich mzdy potrebovať 138 miliónov eur.



V súvislosti s rokovaniami ku konsolidácii Petko vyzval zdravotníkov aj vládu ku hľadaniu kompromisu. "Jedine kompromisom dosiahneme to, že zdravotnícki pracovníci ostanú pri pacientoch," skonštatoval. Dodal, že ministrovi zdravotníctva predstavili i určité riešenia. "Upozorňovali sme v nich, že bolo chybou podpísať memorandum medzi vládou a lekármi bez protihodnoty (...) Nechcem hovoriť o detailoch, ale vidíme ich z hľadiska úväzkov, dĺžky ordinačných hodín atď," uviedol.

Petko zároveň informoval, že ANS naďalej rokuje so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) o predĺžení zmlúv s členmi asociácie do konca roka. Aktuálne sú zmluvy platné do konca októbra. Petko verí v dohodu. Záujem rokovať potvrdila aj poisťovňa.

"Rokovania najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku s ANS ešte nie sú uzavreté, naďalej však budú pokračovať. Budeme aktívne komunikovať o téme predĺženia zmluvných podmienok na nasledujúce obdobie a viesť konštruktívne rozhovory v záujme pacienta," uviedla pre TASR Zuzana Žiaková z komunikačného oddelenia VšZP. So súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union majú členovia ANS platné zmluvy do konca roka.

Šaško začal v pondelok (14. 10.) rokovania so zástupcami zdravotníkov. Verí, že pri návrhu konsolidačných opatrení nájdu kompromis. O možnostiach rokuje aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Riešenie chce predstaviť do konca týždňa.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.