Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Neziskovky sa chcú pre kroky vlády obrátiť na Európsku komisiu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Neziskovky namietajú najmä rušenie špeciálnej prokuratúry, zúženie právomocí Úradu na ochranu oznamovateľov, prijímanie zásadných zmien v zrýchlenom konaní a netransparentné výberové konania.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Neziskové organizácie sa pre kroky vlády Robert Fica (Smer-SD) plánujú obrátiť na Európsku komisiu. V otvorenom liste vyjadrujú obavy z ohrozenia stability demokracie a právneho štátu na Slovensku. Pod výzvu sa môžu podpísať aj občania. Prvým signatárom sa stal symbolicky otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka Jozef Kuciak. V stredu o tom informovali zástupcovia neziskových organizácií Via Iuris, Transparency International Slovensko (TIS), Nadácie Zastavme korupciu a Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

"V mene občianskej spoločnosti na Slovensku vás chceme upozorniť na kroky vlády SR týkajúce sa právneho štátu a inštitúcií v demokratickej spoločnosti, ktoré síce nie jednotlivo, ale vo vzájomnej súvislosti a v kontexte mediálnych vyjadrení strany Smer-SD, Roberta Fica či iných vládnych strán, pred voľbami a po zložení vlády SR významne ohrozujú stabilitu demokracie a právneho štátu na Slovensku," uvádza sa vo výzve adresovanej Európskej komisii.

Neziskovky namietajú najmä rušenie špeciálnej prokuratúry, zúženie právomocí Úradu na ochranu oznamovateľov, prijímanie zásadných zmien v zrýchlenom konaní a netransparentné výberové konania. Konštatujú, že všetky kroky sa udiali za dva mesiace od volieb a bez akýchkoľvek odborných diskusii.