Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Novák: Kancelária SLORD už 10 rokov úspešne presadzuje slovenskú vedu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Zástupkyňa vedúceho Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Mária Malová v závere podujatia predstavila pozície Slovenska v rámci vyjednávaní o novom rámcovom programe EÚ pre vedu a výskum.

Brusel 11. októbra (TASR) - Pod heslom "Desaťročie podporovania výnimočnosti" sa vo štvrtok v Bruseli uskutočnilo podujatie spojené s konferenciou a slávnostnou recepciou na počesť desiateho výročia fungovania Styčnej kancelárie SR pre výskum a vývoj (SLORD) v hlavnom meste EÚ. O činnosti SLORD hovoril v rozhovore so spravodajcom TASR vedúci kancelárie Kamil Novák.

Novák pripomenul, že konferenciu otvoril generálny riaditeľ Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI) Róbert Gálik a vystúpila na nej aj zástupkyňa generálneho riaditeľa pre výskum a inovácie Európskej komisie Signe Ratsová, ktorá vyzdvihla odhodlanie Slovenska investovať značnú časť Plánu obnovy a odolnosti do výskumu a inovácií.

Na panelovej diskusii zameranej na "prekonávanie prekážok na ceste k úspechu" vystúpili traja vedci zo Slovenska - generálna riaditeľka Biomedicínskeho centra SAV Silvia Pastoreková, generálny riaditeľ Výskumného ústavu papiera a celulózy Štefan Boháček a vedúci výskumu Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií Michal Kompan.

Zástupkyňa vedúceho Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Mária Malová v závere podujatia predstavila pozície Slovenska v rámci vyjednávaní o novom rámcovom programe EÚ pre vedu a výskum.

"Slovenskí vedci, ktorí sú na špičke výskumu vo svojich oblastiach, ktorí sa dokázali presadiť aj na európskej úrovni, hovorili o pohľadoch zo Slovenska na to, ako podporiť excelentnosť naprieč Európou, aj o tom, ako lepšie nastaviť systémy do budúcna na európskej úrovni, aby pomohli ešte viac vedcom z našich krajín, ktorí čelia špecifickým výzvam," uviedol Novák.

Podľa jeho slov je desať rokov projektu SLORD úspešným príbehom. Prostredníctvom neho sa hlas slovenskej vedeckej komunity stal súčasťou lokálnych štruktúr a kancelária nadviazala stále partnerstvá s rôznymi hráčmi v Bruseli.

"Hlas Slovákov a slovenských vedcov je tu naozaj počuť a aj vďaka tomu je slovenský výskum oveľa viditeľnejší na európskej úrovni. To sa pretavilo do vysokej úspešnosti slovenských projektov v novom rámcovom programe pre vedu a výskum Horizont Európa," opísal situáciu Novák. Spresnil, že Slovensko bolo istý čas najúspešnejšie spomedzi členských štátov EÚ v projektových návrhoch, čo znamenalo aj badateľné zvýšenie financií EÚ pre slovenské vedecké projekty.

Novák dodal, že okrem úspechu v Bruseli je SLORD úspešnou inštitúciou aj na Slovensku, ako značka má svoju váhu a je považovaný za zodpovedného a dôveryhodného partnera pre vedcov a výskumníkov.