Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Nové vozidlá pomôžu Červenému krížu zasahovať v krízových situáciách

Dobrovoľníci z Červeného kríža. Foto: TASR/AP

Špecializované vozidlá disponujú napríklad elektrocentrálou, veľkým nafukovacím vyhrievaným stanom, zdrojmi úžitkovej vody, naftovým kúrením, stolmi s lavicami či poľnými skladacími lôžkami.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Slovenskému Červenému krízu (SČK) pomôžu v krízových intervenciách tri nové špeciálne upravené vozidlá. Prezident SČK Jozef Köppl pri ich stredajšom prevzatí poukázal na to, že v poslednom období sú najmä konfrontovaní s migračnou krízou, vojenským konfliktom na Ukrajine a aj s prírodnými katastrofami spôsobenými klimatickou zmenou.

"Je potrebné, aby ľudia, ktorí sa dostanú do situácie, keď je ohrozený ich majetok, zdravie a život, dostali rýchlo a správnu pomoc. Dokážeme ľudí vyškoliť, ale potrebujeme techniku, ktorou dokážeme pri humanitárnych katastrofách a krízach čo najrýchlejšie a najefektívnejšie zasiahnuť," zdôraznil Köppl. Doplnil, že dobrovoľníkov a profesionálov majú pomerne veľa, ale bez materiálneho vybavenia je pomoc ťažšia a náročnejšia.

Špecializované vozidlá disponujú napríklad elektrocentrálou, veľkým nafukovacím vyhrievaným stanom, zdrojmi úžitkovej vody, naftovým kúrením, stolmi s lavicami či poľnými skladacími lôžkami. "Dostupné vybavenie využívame pri zvládaní dosahov prírodných nešťastí či havárií a zároveň nám umožňuje vytvorenie bezpečného priestoru na poskytnutie prvej a humanitárnej pomoci," zhrnula generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová Kegesová. Vozidlá v hodnote 277.000 eur získali od Nadácie Lidl Slovenská republika.