Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Novou riaditeľkou ústavu detskej psychológie sa stala Alena Kopányiová

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Alena Kopányiová pracuje vo VÚDPaP ako psychologička 30 rokov. Doteraz bola zástupkyňou riaditeľky a viedla úsek výskumu a metodických činností systému poradenstva a prevencie.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Novou riaditeľkou Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) sa od utorka stala Alena Kopányiová. Do funkcie ju vymenoval minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Doterajšej riaditeľke Janette Motlovej poďakoval za vyše šesťročnú prácu a ocenil jej nasadenie a profesionalitu. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR o tom informovalo na svojom webe.

"Ako aplikovaná výskumná inštitúcia, ktorá aj metodicky usmerňuje, chceme naďalej rozvíjať svoje základné výskumné poslanie realizáciou komplexného výskumu detí a mládeže modernými postupmi, s dôrazom na zrozumiteľnú komunikáciu s odbornou verejnosťou," uviedla Kopányiová. VÚDPaP je pre ňu miestom inklúzie, výskumov, otvorených diskusií či sprostredkovania vedeckých psychologických poznatkov o detskom svete.

Alena Kopányiová pracuje vo VÚDPaP ako psychologička 30 rokov. Doteraz bola zástupkyňou riaditeľky a viedla úsek výskumu a metodických činností systému poradenstva a prevencie. Výskumne sa podieľala na školských prieskumoch v oblasti užívania alkoholu, fajčenia a drog u mládeže najmä v kontexte využitia ich výsledkov do oblasti prevencie na školách. Tvorí expertízy, usmernenia a odporúčania pre odborné činnosti v oblasti psychológie pre ministerstvá, školy a školské zariadenia. V rámci praktickej činnosti sa venuje poradenstvu deťom a ich rodičom.

Zaoberá sa problematikou porúch správania a s tým spojenou prevenciou sociálno-patologických javov detí a mládeže. Taktiež využívaním moderných metód a softvérového monitorovania prejavov správania v podmienkach psychologickej a pedagogickej činnosti výchovného poradenstva a prevencie.