Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 25. august 2024Meniny má Ľudovít
< sekcia Slovensko

Novými členmi Súdnej rady SR sú Z. Čížová, M. Puchalla a A. Kucek

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová uviedla, že dúfa, že noví členovia Súdnej rady budú môcť pre rozhodovaciu činnosť nastúpiť do svojej funkcie čo najskôr.

Bratislava 16. júla (TASR) - Prezident Peter Pellegrini vymenoval v utorok troch nových členov Súdnej rady SR. Sú nimi Zuzana Čížová, Martin Puchalla a Adrián Kucek. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR. Dvaja noví členovia nahradia Luciu Berdisovú a Tomáša Gábriša, ktorých v pondelok (15. 7.) prezident odvolal. Jeden nahradí Lajosa Mészárosa, ktorému v júni uplynulo funkčné obdobie.

"Želám novým členom Súdnej rady, aby svojím pôsobením prispeli ku kvalitnému výkonu nezávislej súdnej moci, a aby sa dôvera ľudí v slovenské súdnictvo zvyšovala," uviedol prezident.

Prezidentská kancelária priblížila, že Čížová má 24-ročnú prax a posledných 20 rokov pôsobí ako advokátka. Je členkou predsedníctva Slovenskej advokátskej komory (SAK), pôsobila ako členka a prísediaca disciplinárnych senátov sudcov.

Puchalla má 19-ročnú prax, pôsobí ako advokát a predseda SAK. Je zástupcom ministerstva spravodlivosti vo výberových komisiách na sudcov.

Kucek pôsobí ako advokát 15 rokov a tiež je predsedom disciplinárneho senátu SAK.

Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová na pondelkovej tlačovej besede uviedla, že dúfa, že noví členovia Súdnej rady budú môcť pre rozhodovaciu činnosť nastúpiť do svojej funkcie čo najskôr. "Verím, že Súdna rada bude pracovať aj za pomoci nových členov konštruktívne, že bude riešiť skutočné problémy justície a svojou činnosťou prispeje k tomu, že verejnosť postupne obnoví dôveru v schopnosti sudcov konať a rozhodovať nestranne a spravodlivo," podotkla.

Dodala, že cieľom je kvalitatívne zvyšovať nezávislosť súdnej moci a napraviť naštrbenú dôveru ľudí v slovenské súdnictvo. "Ostatné roky sa k verejnosti nedostávali korektné informácie o justícii. Je zvrchovaný čas to zmeniť. Nie je úlohou Súdnej rady zvyšovať svoje vlastné ego, ale kredit sudcovského stavu," doplnila.