Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

B. Vančo chce iniciovať poslanecký prieskum na generálnej prokuratúre

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Vančo z PS. Foto: TASR - Jakub Kotian

Žilinka podľa neho na výbore hovoril len všeobecné floskuly o odbornosti a potrebách prokuratúry.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Vančo (PS) bude iniciovať poslanecký prieskum na Generálnej prokuratúre (GP) SR. Chce, aby generálny prokurátor Maroš Žilinka vysvetlil rozhodnutia pri rušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Poslanec to skonštatoval v reakcii na rokovanie parlamentného ústavnoprávneho výboru.

"Po piatich mesiacoch sa nám konečne podarilo dostať generálneho prokurátora Maroša Žilinku na zasadnutie ústavnoprávneho výboru, aby mohol vysvetliť svoje rozhodnutia pri rušení Úradu špeciálnej prokuratúry. O svojich dobrých úmysloch nás však nepresvedčil, práve naopak," tvrdí Vančo v stanovisku PS.

Žilinka podľa neho na výbore hovoril len všeobecné floskuly o odbornosti a potrebách prokuratúry. "Z odpovedí navyše vyplýva, že vedome prispel k pomste a faktickému odstaveniu bývalých prokurátorov ÚŠP, ktorí dozorovali a zastupovali tie najväčšie kauzy. Generálny prokurátor okrem toho odmietol zverejniť výsledky internej kontroly, ktorá sa zaoberala chaosom pri sťahovaní a prideľovaní spisov, ktoré pôvodne patrili do agendy bývalého ÚŠP," skonštatoval. Verejnosť má podľa Vanča právo na tieto informácie.