Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Diskusia k zmenám v RTVS bude skrátená na 12 hodín

Na snímke pohľad do rokovacej sály Národnej rady SR. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa návrhu zákona o STVR sa má Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas.

Bratislava 19. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v rozprave k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) diskutovať v obmedzenom režime. Koalícia sa dohodla, že diskusia bude skrátená na 12 hodín. O návrhu zákona, ktorý je v druhom čítaní, sa má začať rokovať vo štvrtok (20. 6.) od 9.00 h. Poslanci si takisto odsúhlasili, že o návrhu budú hlasovať hneď po prerokovaní.

Podľa návrhu zákona o STVR sa má Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa by mala voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Návrh podľa rezortu kultúry vytvára podmienky na samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.

Rada by mala mať kompetenciu voliť generálneho riaditeľa STVR na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. Má mať aj právomoc šéfa, v prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona, odvolať. Dňom účinnosti navrhovaného nového zákona sa má skončiť funkcia súčasného generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja.

Parlament zároveň odsúhlasil presun voľby členov Rady pre mediálne služby na budúci štvrtok (27. 6.).