Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Slovensko

Informovanosť žien pred vykonaním interrupcie by sa mohla zvýšiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa novely by sa mal obrazový záznam zo sonografického vyšetrenia povinne zakotviť medzi informácie poskytované pri umelom prerušení tehotenstva.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Zabezpečiť informovanosť žien o vývoji ich tehotenstva pred vykonaním interrupcie, ako aj zakázať ponúkanie interrupcie prostredníctvom reklám by mohla nová legislatíva, ktorú v pondelok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Zmeny prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú predložili poslankyne Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová a Eva Antošová (všetky SNS).

Podľa novely by sa mal obrazový záznam zo sonografického vyšetrenia povinne zakotviť medzi informácie poskytované pri umelom prerušení tehotenstva. Ženám by tak malo byť umožnené vidieť obraz embrya alebo plodu, ako aj počuť tlkot jeho srdca. "Sonografické vyšetrenie, ako aj odovzdanie výtlačku záznamu zo sonografického vyšetrenia bude pre ženu bezplatné," píše sa v návrhu novely.

Návrhom by sa tiež zakázali reklamy umelého prerušenia tehotenstva, za porušenie zákazu by hrozila pokuta vo výške 66.400 eur.

Poslankyne chcú vylúčiť z dovolenej reklamy umelé prerušenie tehotenstva pri zdravotníckych pracovníkoch a poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. "Cieľom návrhu je tiež zabrániť tomu, aby slovenskí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti promovali potrat v zahraničí a podporovali tak potratovú turistiku na Slovensko," skonštatovali poslankyne v návrhu.

Zmeny by v prípade schválenia novely mali byť účinné od 1. marca 2020.

SNSĽP tvrdí, že súčasná právna úprava o interrupciách je dostatočná


Ďalší návrh na sprísnenie regulácie umelého prerušenia tehotenstva je ignoráciou odbornej verejnosti. Momentálny stav právnej úpravy dostatočne chráni práva žien aj právo plodu na život. Tvrdí to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) v reakcii na novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú v pondelok parlament posunul do druhého čítania.

Lekári by podľa novely mali zahrnúť do informovaného súhlasu o vykonaní umelého prerušenia tehotenstva zvuk tlkotu srdca a fotografiu plodu. "Ženy sú týmto procesom stavané do pozície neinformovaného objektu, ktorý nedostatočne zvážil opodstatnenosť svojho rozhodnutia podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva," komentuje stredisko.

Ako uviedla riaditeľka SNSĽP Katarína Szabová, je nemysliteľné, aby politické strany v predvolebnom súboji takto neohľaduplne zneužívali témy ochrany ľudských práv. "Aj napriek tomu, že jasne absentuje spoločenská vôľa a odporúčania odborníkov na zmenu súčasného stavu, sa poslanci rozhodli znova zaútočiť na citlivé spoločenské témy," kritizuje.

Stredisko odmieta akékoľvek sprísňovanie prístupu k základnej zdravotnej starostlivosti a je proti ďalšej traumatizácii žien s cieľom zbierania predvolebných bodov. "Takéto snahy predstaviteľov niektorých politických strán iba naďalej prispievajú k stigmatizácii reprodukčných práv, prehlbujú polarizáciu spoločnosti a opätovne stavajú ženy do pozície kampaňového objektu," hovorí Szabová.

Stredisko tiež pripomenulo, že Výbor Organizácie Spojených národov pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva vyjadril hlboké znepokojenie nad prekážkami, ktorým by museli ženy na Slovensku čeliť pri prístupe k bezpečným interrupciám v prípade schválenia sprísňujúcich zákonov.

Podľa návrhu novely o zdravotnej starostlivosti by sa mal obrazový záznam zo sonografického vyšetrenia povinne zakotviť medzi informácie poskytované pri umelom prerušení tehotenstva. Ženám by tak malo byť umožnené vidieť obraz embrya alebo plodu, ako aj počuť tlkot jeho srdca. Zakázali by sa tiež reklamy umelého prerušenia tehotenstva. Návrh predložili poslankyne Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová a Eva Antošová (všetky SNS).