Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Ferenčák: Novela o majetku obcí má priniesť samosprávam viac právomocí

Na snímke poslanec Ján Ferenčák Foto: TASR/Oliver Ondráš

Legislatíva podľa jeho slov rieši aj postupy pri nakladaní s majetkom obce.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Návrh novely o majetku obcí z dielne poslanca Národnej rady (NR) SR Jána Ferenčáka (Hlas-SD) má priniesť samosprávam viac právomocí. Skonštatoval to predkladateľ na utorkovej tlačovej konferencii. Poukázal pritom na to, že úprava prinesie zmeny pri krátkodobom nájme majetku obce, ak ide o nájom na podporu všeobecne prospešných služieb.

"Predchádzajúca vláda, ktorá nemala záujem o fungovanie samosprávy, ktorá nám kládla polená pod nohy, prijala zákon o majetku obcí, ktorý zakázal primátorom a starostom narábať s majetkom tak, že mohli poskytnúť na krátkodobý prenájom či už pódium, alebo športové zábrany pre športové kluby alebo kultúrne organizácie," poznamenal Ferenčák.

V novele, ktorá je v parlamente v druhom čítaní, preto navrhol zmeny pri krátkodobom nájme majetku obce. Chce okrem iného presadiť, aby obce mohli na desať dní prenajať napríklad športovisko alebo pódium na verejnoprospešné účely za zľavnené nájomné.

Legislatíva podľa jeho slov rieši aj postupy pri nakladaní s majetkom obce. Navrhol, aby mohli záujemcovia o kúpu majetku obce na základe obchodnej verejnej súťaže alebo pri priamom predaji majetku obce podávať návrhy, respektíve doručovať cenové ponuky v podobe, ktorú si sami zvolia, teda buď listom, alebo elektronicky. Myslí si, že po zrušení povinnosti elektronického podania sa rozšíri okruh záujemcov. "Nie všetci občania používajú elektronickú schránku," dodal.