Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Jaurová: Hrubou silou schválili ovládnutie Audiovizuálneho fondu

Na snímke Zora Jaurová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Parlament v piatok odsúhlasil zmeny v AVF. O poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nebude po novom rozhodovať riaditeľ fondu, ale rada.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 28. júna (TASR) - Koalícia hrubou silou schválila ovládnutie Audiovizuálneho fondu (AVF). Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady (NR) SR za opozičné PS Zora Jaurová potom, ako parlament prijal novelu zákona o AVF. Kritizovala spôsob prijatia legislatívnej úpravy, predkladania pozmeňujúcich návrhov na poslednú chvíľu aj spôsob ukončenia diskusie v pléne.

Koalícia podľa Jaurovej pošliapala po Ústave SR aj rokovacom poriadku parlamentu a kultúre. "Takáto hanba je symbolickým ukončením prvej parlamentnej sezóny tohto volebného obdobia," poznamenala. Tvrdí, že SNS sa bezprecedentným vydieraním podaril ďalší krok na ich ceste k ničeniu slovenskej kultúry aj demokracie. Pýta sa, ako dlho ešte môže fungovať "fraška, tváriaca sa ako vládna koalícia".

Parlament v piatok odsúhlasil zmeny v AVF. O poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nebude po novom rozhodovať riaditeľ fondu, ale rada. Počet členov rady sa zvýši na 13, pričom piati členovia budú menovaní priamo ministrom kultúry bez návrhu.