Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

KDH vyzýva vládu, aby dotácie šli aj organizáciám za ľudský život

Na snímke predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Šéf KDH Milan Majerský zdôraznil, že ochrana ľudského života od počatia po prirodzenú smrť je v DNA hnutia.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Opozičné KDH vyzvalo vládu, aby dotácie na ochranu ľudských práv smerovala aj organizáciám, ktoré sa zasadzujú o ochranu ľudského života. Avizuje takisto prípravu legislatívy v tejto oblasti. Predstavitelia KDH o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

"Vyzývame vládu, aby tak ako vydáva rôzne granty na ochranu ľudských práv, tak tieto granty viazala a nasmerovala na organizácie, ktoré reálne ochraňujú ľudský život od počatia. Ochrana nenarodeného dieťaťa a pomoc pre matky musia byť prioritou. Musíme vrátiť úctu a podporu ženám, ktoré sa v tehotenstve nachádzajú v zložitej životnej situácii," uviedla poslankyňa Andrea Turčanová (KDH).

KDH takisto vyzvalo vládu, aby investovala do pomoci tehotným ženám. "Môže to urobiť viacerými spôsobmi, napríklad v pôvodnom zákone o sociálnej pomoci, ktorý platil do roku 2008, boli zadefinované domovy pre osamelých rodičov," skonštatovala Turčanová. Dodala, že domovy pre osamelých rodičov zo zákona vypadli. "Pritom aj štatistiky ukazujú, že poskytovali skvelú pomoc," dodala s tým, že je to cesta, ako zastaviť mnohé, aj nechcené ukončenia tehotenstiev.

Šéf KDH Milan Majerský zdôraznil, že ochrana ľudského života od počatia po prirodzenú smrť je v DNA hnutia. Nejde o podľa neho o náboženskú tému, ale o "hlboko ľudskú tému". Dodal, že právo na život je základným ľudským právom. "Uvedomujeme si aj to, že v tejto oblasti treba niečo urobiť, a tým niečím je aj prijatie legislatívy na ochranu ľudského života, takej legislatívy, ktorá by pomohla zmierniť naozaj stále vysokú potratovosť," povedal s tým, že KDH chce postupne pripravovať legislatívu v tejto oblasti. Konkrétne návrhy nepredstavil. KDH takisto vyjadrilo podporu Národnému pochodu za život, ktorý sa bude konať v nedeľu (22. 9.) v Košiciach.